10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Uneltele statului paralel. În doar patru minute, DNA raporta la SRI ce politicieni vor fi arestați

O serie de politicieni și de oameni de afaceri au fost victimele angrenajului SRI – DNA, în vremea când aceste două instituții dirijau, împreună, cu puteri absolute, sistemul Justiției din România.

Doi dintre politicienii hărțuiți de cele două instituții au fost deputaţii Ioan Oltean (PDL/PNL) şi Cătălin Teodorescu (PDL/PNL), dezvăluie un articol publicat de jurnalista de investigație Sorina Matei.

Astfel, în toamna anului 2015, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu au fost incluși, de către DNA, în dosarul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Dosarul se referea la acordarea unor despăgubiri nelegale, supraevaluate, de către ANRP, în perioada anilor 2009 – 2011.

Drept urmare, la data de 27 noiembrie 2015, procurorul de caz, Dana Belciug, din cadrul Secției 1 (Combaterea corupției) a DNA, l-a anunțat imediat, pe cale ierarhică, despre intenția de a cere arestarea celor doi parlamentari, pe procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob. Procuroarea Belciug a transmis un mail în acest sens către procurorul-șef adjunct Iacob, la ora 14.56.

Șocant este faptul că, la ora 15.00, adică la numai patru minute după ce fusese informat despre această intenție de arestare, procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, a redirecționat mail-ul primit de la subordonata lui, Dana Belciug, către generalul SRI Adrian Ciocîrlan – dezvăluie jurnalista Sorina Matei.

 

Generalul președintelui Iohannis

La vremea când se produceau aceste evenimente, Adrian Ciocîrlan era șeful Direcţiei Generale Apărarea Constituţiei din cadrul SRI și fusese recent avansat, de către președintele Iohannis, la gradul de brigadă. Ulterior, la data de 1 august 2016, mulțumit probabil de modul cum s-a descurcat în relația cu DNA, președintele Iohannis l-a promovat pe generalul Ciocîrlan în funcția de director adjunct al SRI, funcție pe care, de altfel, o deține și în prezent.

Raportarea către SRI a intenției de arestare a celor doi deputați s-a făcut de către procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, „cu ştiinţa celuilalt procuror-şef adjunct, Călin Nistor”, deși DNA nu avea nicio obligație de a raporta la SRI asemenea date din activitatea ei internă, explică Sorina Matei.

Mai precis,  Marius Iacob a redirecționat mail-ul primit de la Dana Belciug către Călin Nistor, dar și către Adrian Ciocîrlan. Ca și generalul Ciocîrlan, care a ajuns director adjunct al SRI, și Călin Nistor a fost promovat în funcție, fiind, în acest moment, procuror-șef al DNA.

La momentul faptelor relatate, funcția de procuror-șef al DNA era exercitată de Laura Codruța Kovesi – ea fiind șefa directă a lui Marius Iacob și a lui Călin Nistor.

După cum se vede, vârful DNA și vârful SRI erau legate printr-o filieră scurtă, prin care au circulat și referatele prin care DNA urma să solicite încuviințarea arestării celor doi deputați din dosarul ANRP.

Referatele fuseseră întocmite pentru a fi trimise procurorului general al României – la acel moment, Tiberiu Niţu, care urma să le trimită, la rândul lui, preşedintelui Camerei Deputaţilor – la acel moment, Valeriu Zgonea. Dar înainte ca referatele de arestare să ajungă la destinatarii lor legali, ele au ajuns la SRI.

 

Judecătorii au restituit dosarul la DNA

Pe lângă această suspectă scurgere de informații, cazul celor doi deputați, Ioan Ol-
tean şi Cătălin Teodorescu, are și alte aspecte interesante. Astfel, în martie 2017, dosarul în baza căruia s-au solicitat arestările preventive ale lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu a fost restituit definitiv la DNA de către magistrații Curţii Supreme de Justiţie, care au considerat că descrierea procurorilor DNA privind comiterea faptelor din dosar a fost ilogică şi contradictorie. Judecătorii au ajuns la această opinie deși referatele prin care se cereau cele două arestări preventive au avut 43 de pagini în cazul lui Oltean, respectiv 39 de pagini în cazul lui Teodorescu. La dosarul lui Ioan Oltean, procuroarea Belciug ar fi lucrat, înainte să-i ceară arestarea, peste un an de zile.

Nu toate persoanele implicate în acest caz au fost promovate. Astfel, procurorul Gheorghe Popovici, șeful Secției I a DNA, a ieșit la 1 martie 2019 din DNA, revenind ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Procuroarea Dana Beciug a plecat pe 1 aprilie 2019 din DNA şi s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Omul-cheie al colaborării SRI – DNA, Marius Iacob, a demisionat la 19 martie 2019 din funcția de procuror-şef adjunct al DNA, după ce a primit o sancțiune cu avertisment pentru o abatere disciplinară. Potrivit unei decizii a CSM, procurorul Marius Iacob se întoarce, din data de 1 iulie 2019, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă