24.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Un secretar de stat și-a pus singur girofar pe mașină

Reporterii cotidianului național “România liberă” au surprins imagini cu automobilul Dacia Duster cu numărul de înmatriculare B 129 WEW, parcat în curtea Ministerului Economiei, având montat pe bord un sistem de iluminat cu led-uri albastre (girofar., cum este cunoscut)

La solicitarea noastră, reprezentanții ministerului au recunoscut că automobilul este al instituției, dar că acesta nu figurează ca având girofar.

Automobil fără stăpân

În primă instanță, reprezentanții Ministerului Economiei ne-au precizat că automobilul descris mai sus se află în “parcul rece” al instituției publice.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, Ionuț Tudorică, ne-a precizat că automobilul se află la șoferul secretarului de stat Simona-Carmen Fătu, dar mașina nu este utilizată.

Purtătorul de cuvânt ne-a mai precizat că mașina a fost folosită înainte de a ajunge la șoferul Simonei Carmen Fătu de Radu Nicolae Chiurtu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, care acum ocupă aceeași funcție în cadrul Ministerului Energiei.

De menționat că poza cu automobilul Ministerului Energiei cu girofar pe bord a fost luată de reporterii “România liberă” după ce Radu Nicolae Chiurtu a plecat la Ministerul Energiei.

 

Ce spune legea

Conform legislației în vigoare, conducătorii auto care montează sau folosesc sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoase pe mașini fără ca acestea să aparțină autorităților care au acest drept sunt amendați, iar contravențiile pot ajunge la aproape 3.000 de lei.

Potrivit Legii nr. 152/2019, șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă regulile privind utilizarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă.

Dacă nu au acest drept, cei ce montează pe mașini și folosesc sirene sau girofaruri riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Nerespectarea acestei reguli aduce sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la Art. 32 alin. (2) că “Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

a) pentru lumina roșie – autovehiculele aparținând poliției și pompierilor;

b) pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecței civile, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale unităților de parchet din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”.

Ministerul Economiei nu se încadrează în niciuna dintre situațiile enunțate mai sus.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă