22 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Un fost șef al spionajului militar a fost arestat preventiv. Lipsesc 180.000 de dolari

Un fost direct adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) din Ministerul Apărării Naționale a fost arestat preventiv, fiind acuzat de delapidare, fals intelectual şi uz de fals.

Ancheta este realizată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PICCJ, fostul director adjunct, identificat cu inițialele G.I.C, a fost reţinut vineri şi a doua zi, sâmbătă, a fost arestat. Judecătorul militar de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii Militare de Apel a admis, sâmbătă, propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o durată de 30 de zile.

Potrivit postului Digi 24, inculpatul ar fi generalul în rezervă Iulian Gherghe, recent ieșit la pensie din MApN. 

Procurorii consideră că suspectul şi-ar fi însuşit fără drept, pe 27 noiembrie 2018, suma de 179.470 USD din fondurile DGIA, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri.

„La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reţinerii, pentru o durată de 24 de ore, faţă de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: delapidare, prevăzută de art. 295 alin. (1) din Codul penal; fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevăzută de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal”, precizează comunicatul PICCJ.

Potrivit aceleiași surse, sesizarea Parchetului Militar a fost făcută chiar de către conducerea DGIA.

Judecătorul militar de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii Militare de Apel a admis, sâmbătă, propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o durată de 30 de zile, se mai arată în comunicatul PÎCCJ.

Surse neoficiale susțin că inculpatul ar fi folosit banii pentru a-și construi o vilă în județul Ilfov, la Corbeanca.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă