16 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Tribunalul explică de ce a clasat dosarul „10 august”. Argumentele DIICOT nu au avut suport

Tribunalul Municipiului Bucureşti a explicat, marţi, 9 martie 2021, argumentele avute în vedere de judecătoarea de cameră preliminară, în decizia ei de a respinge cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în dosarul „10 august”.

Motivele invocate în cererea semnată de procuroarea Giorgiana Hosu (procurorul ierarhic superior), care la acel moment era procuror șef al DIICOT, „nu îşi găsesc suportul”, a considerat judecătoarea de cameră preliminară.

„Contrar celor susţinute de procurorul ierarhic superior, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul de caz a analizat nu doar conduita suspecţilor pe toată durata evenimentelor din data de 10.08.2018, dar şi conduita jandarmilor şi pe cea a protestatarilor, începând cu ora 12,00. Cât despre lipsa de motivare a ordonanţei de clasare, judecătorul de cameră preliminară constată că procurorul ierarhic superior nu argumentează această susţinere, ci se rezumă doar a invoca principii directoare care se desprind din jurisprudenţa CEDO privind obligaţia motivării actelor procedurale, fără legătură cu ordonanţa infirmată”, explică motivarea de respingere a cererii de redeschidere a anchetei.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă