31 C
București
luni, 27 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăTop 100 cele mai mari companii din lume, după criză

Top 100 cele mai mari companii din lume, după criză

Criza a provocat o autentică revoluţie în ceea ce priveşte listarea la bursa a celor mai mari 100 de companii din lume, informează publicaţia spaniolă El Pais.

Astfel, în ultimii cinci ani, crema corporatistă a asistat la o schimbare a clasamentului, Apple detronând compania ExxonMobil de pe primul loc. De asemenea, accentul pus pe inovare a consolidat prezenţa pe bursa a companiilor tehnologice şi producătoare de bunuri de larg consum, în vreme ce societăţile de telecomunicaţii şi utilităţi au înregistrat un recul.

Citeşte şi: Fost director al Apple: Compania ar trebui să cumpere eBay şi Amazon

Pe de altă parte, contextul geopolitic a reafirmat poziţia Statelor Unite ca lider mondial, în vreme ce capitalismul european pierde teren, iar companiile din ţările emergente încep să îşi demonstreze competenţele.

Criza financiară a determinat naşterea unor noi coloşi şi demolarea celor cu picioare de lut. De exemplu, Apple, care se situa în 2008 pe poziţia 54 este în prezent liderul mondial în ceea ce priveşte capitalizarea pe bursă. La rândul său, Google a urcat de pe poziţia 33 pe al treilea loc, iar Samsung de pe locul 81 pe poziţia 22.

Pe de altă parte, Volkswagen care se plasa pe locul 18 a căzut pe poziţia 58, iar mari companii precum Telefonica, Nokia, EDF, E.On, Deutsche Telekom sau América Móvil s-au delistat.

Clubul celor 100 cele mai valoroase companii din lume devine pe zi ce trece tot mai exclusivist. Valoarea de piaţă însumată a acestui grup se ridică la 14,32 de mii de miliarde de dolari, cu 45% mai mult decât în urmă cu cinci ani. Pe de altă parte, valoarea minimă de piaţă pentru a intra în clubul aristocraţiei corporatiste a ajuns, în prezent, la 78,4 de miliarde de dolari faţă de 46,3 miliarde în 2008.

TOP 10 COMPANII LA NIVEL MONDIAL

Poziţie    Companie              Ţară de provenienţă

1.          Apple                        SUA

2.          Exxon Mobil                SUA

3.          Google                      SUA

4.          Microsoft                   SUA

5.          Berkshire Hathaway     SUA

6.          Johnson&Johnson         SUA

7.          General Electric           SUA

8.          Wal-Mart                   SUA

9.          Petrochina                 China

10.        Chevron                    SUA

Sursa: Bloomberg

Cele mai citite
00:01:44

VIDEO: Jason Momoa din Aquaman își asumă rolul de susținător al oceanelor la ONU

Actorul hollywoodian Jason Momoa, cunoscut pentru rolul său din Aquaman, a participat la un eveniment pe o plajă portugheză înaintea Conferinței Națiunilor Unite privind...

Ministerul Paraginării

La distanță de câțiva ani mai apare câte un tânăr român care realizează o mare performanță, doar prin propriile resurse, și ne amintim că...
00:01:14

VIDEO: Kremlinul respinge intrarea în incapacitate de plată a Rusiei. Spune că plățile au fost executate

Kremlinul a respins afirmațiile potrivit cărora a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată în mai mult de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă