16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Tinta Romaniei: 24% energie din surse regenerabile

» Desi Legea de promovare a energiilor regenerabile a fost emisa inca de anul trecut, nu poate fi pusa in practica deoarece nu exista inca normele metodologice de aplicare. Din acest motiv, reprezentantii Consiliului  Investitorilor Straini (CIS) au cerut Guvernului sa asigure un cadru legislativ stabil si adecvat referitor la resursele regenerabile pentru a se putea lua decizii privind investitiile.

Investitorii straini au atentionat joi ca este nevoie de o interventie a institutiilor statului care sa urgenteze aplicarea Legii de promovare a resurselor regenerabile, mai ales ca pana la jumatatea anului viitor Romania trebuie sa aiba stabilita o strategie in domeniu in conformitate cu reglementarile europene. "Este nevoie de o hotarare de guvern pentru aplicarea legii. Facem un apel sa se acorde prioritate acestei legi, pentru ca fara un cadru legislativ stabil si adecvat nu se pot lua decizii de investitii. E nevoie de actiune in urmatoarele sase luni", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, care detine si functia de vicepresedinte al CIS. La nivelul anului 2020, o cincime din consumul de energie al statelor Uniunii Europene va trebui asigurata din surse regenerabile. Insa programul este specific fiecarei tari, in functie de data aprobarii si de potential.

 

"Pentru Romania procentajul nu este 20%, ci 24%. Trebuie sa ajungem  la 24%, dar aplicat la nivelul de consum din 2020. Acest consum este estimat sa creasca si noi vedem o mare provocare pentru Romania, pentru ca 24% trebuie sa fie dintr-o baza mai mare, dar si intrucat capacitatile hidro au o durata de viata limitata, iar biomasa sufera o dinamica, populatia foloseste mai putin lemnul. Probabil ca efortul investitional este foarte mare", a precizat Mariana Gheorghe. Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, intr-o alta conferinta de presa, ca Legea 220/2008 (privind promovarea resurselor regenerabile) va fi modificata printr-un act normativ aflat in lucru. "Un guvern demis nu poate initia proiecte legislative, dar va fi o lege care va modifica Legea 220", a spus Videanu.

 

Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), sustine ca actuala lege privind energiile regenerabile este inaplicabila. "Actuala Lege 220 va trebui modificata si corelata cu directivele europene privind resursele regenerabile. Va fi nevoie de o strategie pe termen lung. In cazul in care Romania nu-si realizeaza obiectivele in domeniu, risca sanctiuni deosebite. Romania trebuie ca in 2020 sa-si asigure 38% din consumul de energie electrica din surse regenerabile, insa prin aplicarea unei strategii corespunzatoare are un potential de 40-42%", ne-a declarat Jean Constantinescu.

Ultima oră
Pe aceeași temă