15.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Strategia împotriva crimei organizate a fost elaborată cu experți americani

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că a elaborat şi a pus în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale Împotriva Criminalităţii Organizate, strategie care va fi valabilă, în România, în perioada anilor 2021-2024.

„Timp de aproape 4 luni, între august şi noiembrie 2020, am lucrat pentru a radiografia cât mai onest situaţia în care ne aflăm, capacitatea naţională de răspuns la provocările pe care le ridică criminalitatea organizată, contextul internaţional în care sunt plasate fluxurile infracţionale transfrontaliere. În acest timp, am beneficiat şi de expertiza specialiştilor FBI, cu ajutorul Ambasadei SUA la Bucureşti şi al Departamentului de Stat pentru Justiţie”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Ministerul Justiției.

Pentru finalizarea proiectului Strategiei, sub coordonarea Ministerului Justiţiei au avut loc consultări interinstituţionale în vederea înfiinţării unui grup de lucru ce a inclus următoarele instituţii: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

În plus, pentru definitivarea abordării strategice au mai fost consultate Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). 

Strategia Naţională împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024 este structurată pe cinci direcţii: creşterea capacităţii de prevenire a fenomenului şi a rezilienţei în faţa acestuia; dezvoltarea capacităţii instituţionale de a lupta împotriva criminalităţii organizate; consolidarea intervenţiei împotriva formelor de manifestare a criminalităţii organizate; limitarea accesului grupurilor de crimă organizată la resurse financiare; consolidarea cooperării naţionale și internaţionale.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă