10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStrategia împotriva crimei organizate a fost elaborată cu experți americani

Strategia împotriva crimei organizate a fost elaborată cu experți americani

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că a elaborat şi a pus în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale Împotriva Criminalităţii Organizate, strategie care va fi valabilă, în România, în perioada anilor 2021-2024.

“Timp de aproape 4 luni, între august şi noiembrie 2020, am lucrat pentru a radiografia cât mai onest situaţia în care ne aflăm, capacitatea naţională de răspuns la provocările pe care le ridică criminalitatea organizată, contextul internaţional în care sunt plasate fluxurile infracţionale transfrontaliere. În acest timp, am beneficiat şi de expertiza specialiştilor FBI, cu ajutorul Ambasadei SUA la Bucureşti şi al Departamentului de Stat pentru Justiţie”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Ministerul Justiției.

Pentru finalizarea proiectului Strategiei, sub coordonarea Ministerului Justiţiei au avut loc consultări interinstituţionale în vederea înfiinţării unui grup de lucru ce a inclus următoarele instituţii: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

În plus, pentru definitivarea abordării strategice au mai fost consultate Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). 

Strategia Naţională împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024 este structurată pe cinci direcţii: creşterea capacităţii de prevenire a fenomenului şi a rezilienţei în faţa acestuia; dezvoltarea capacităţii instituţionale de a lupta împotriva criminalităţii organizate; consolidarea intervenţiei împotriva formelor de manifestare a criminalităţii organizate; limitarea accesului grupurilor de crimă organizată la resurse financiare; consolidarea cooperării naţionale și internaţionale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă