21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStrăinii cumpără pădurile din România. Un hectar costă de 10 ori mai...

Străinii cumpără pădurile din România. Un hectar costă de 10 ori mai puţin ca în Austria

Investitorii de peste hotare sunt interesaţi atât de mult de pădurile româneşti, încât şi-au înfiinţat chiar şi o asociaţie. În ultimii ani, investitori austrieci, germani şi finlandezi au investit sute de milioane de euro în achiziţia de suprafeţe împădurite de aici.

Interesul străinilor este strâns legat de preţul cu care se vând pădurile. Dacă în Austria, spre exemplu, un hectar de pădure se vinde, în medie, cu 10.000 de euro, în România costă de zece ori mai puţin, respectiv 1.000 de euro, potrivit Digi 24.

Citeşte şi Le Figaro: Castelul Peleş este spectaculos! Care este punctul forte al castelului

Un fond de investiţii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achiziţiona mai mult de 10.000 de hectare de pădure. Un alt fond, austriac, care operează mai multe firme de prelucrare a lemnului a achiziţionat, în paralel, mai mult de 11.000 de hectare.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă, însă, universitatea americană Harvard, care deţine, în zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de pădure. Conform legislaţiei în vigoare, atât terenurile agricole cât şi pădurile nu pot fi achiziţionate direct de către investitorii străini, ci prin intermediul unor firme româneşti.

Citeşte şi Dispar ultimele plaje virgine din România?

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă