8.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021

SRI Brașov a ajutat un procuror fără o cerere oficială. Cine a falsificat stenogramele din dosar

Procurorul Iulian Nica, de la DNA Brașov, s-a deplasat la sediul SRI Brașov la data de 20 octombrie 2014 și le-a cerut ofițerilor SRI să-l ajute, dar nu a trimis o solicitare oficială în acest sens, așa cum era necesar pentru colaborarea dintre SRI și DNA.

Procurorul Nica a adus la SRI mai multe înregistrări ambientale ale unor convorbiri ale lui Paltin Sturdza. Drept urmare, zece ofițeri SRI nespecializați în asemenea activități au lucrat la stenogramele din dosarul Sturdza – Ceteraș. Stenogramele au fost incluse în dosarul de la DNA Brașov iar pe baza acestora, Paltin Sturdza și ceilalți inculpați din dosar au fost arestați preventiv.

Ulterior s-a constatat că stenogramele au fost falsificate iar pentru stabilirea autorului falsificării s-a deschis un dosar penal.

Pentru această situație, SRI îl consideră responsabil pe procurorul Iulian Nica, întrucât Codul de procedura penala prevede că înregistrările sunt redate de către procuror sau organul de cercetare penală, după care tot procurorul trebuie să certifice procesul verbal pentru autenticitate.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă