3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSRI Brașov a ajutat un procuror fără o cerere oficială. Cine a...

SRI Brașov a ajutat un procuror fără o cerere oficială. Cine a falsificat stenogramele din dosar

Procurorul Iulian Nica, de la DNA Brașov, s-a deplasat la sediul SRI Brașov la data de 20 octombrie 2014 și le-a cerut ofițerilor SRI să-l ajute, dar nu a trimis o solicitare oficială în acest sens, așa cum era necesar pentru colaborarea dintre SRI și DNA.

Procurorul Nica a adus la SRI mai multe înregistrări ambientale ale unor convorbiri ale lui Paltin Sturdza. Drept urmare, zece ofițeri SRI nespecializați în asemenea activități au lucrat la stenogramele din dosarul Sturdza – Ceteraș. Stenogramele au fost incluse în dosarul de la DNA Brașov iar pe baza acestora, Paltin Sturdza și ceilalți inculpați din dosar au fost arestați preventiv.

Ulterior s-a constatat că stenogramele au fost falsificate iar pentru stabilirea autorului falsificării s-a deschis un dosar penal.

Pentru această situație, SRI îl consideră responsabil pe procurorul Iulian Nica, întrucât Codul de procedura penala prevede că înregistrările sunt redate de către procuror sau organul de cercetare penală, după care tot procurorul trebuie să certifice procesul verbal pentru autenticitate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă