8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăServiciile au depăşit jumătate din PIB

Serviciile au depăşit jumătate din PIB

Sectorul serviciilor a contribuit anul trecut cu mai mult de jumătate  la valoarea adăugată brută din economie. În schimb, ponderea agriculturii la PIB a înregistrat o uşoară scădere.

 

După ce, în ultimii ani, serviciile s-au plasat constant la aproape jumătate din PIB, în 2009 sectorul serviciilor a acoperit în premieră 50,1% din PIB, a declarat luni preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.

Serviciile au reprezentat 48,95% din PIB în 2008, 49,4% în 2007 şi 48,5% în 2006.

Alături de servicii, producţia industrială şi-a mărit ponderea anul trecut cu aproape un punct procentual, de la 22,9% în 2008 la 23,8% în 2009. Reprezentanţii asociaţiilor oamenilor de afaceri consideră însă că o contribuţie crescută a ser-viciilor în PIB trebuie analizată în raport cu evoluţia producţiei industriale.

„În alte ţări dezvoltate ponderea serviciilor în PIB este, în medie, de 60%, poate şi peste acest procent, însă există în aceste cazuri o puternică componentă productivă. De asemenea, trebuie analizată structura serviciilor. Dacă preponderent creşterea provine din  serviciile de telefonie, nu este totuna cu o creştere care ar proveni din servicii pentru industrie. Trebuie analizată structura economică pentru a trage o concluzie”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În schimb, preşedintele INS a remarcat, potrivit Mediafax, o uşoară scădere a ponderii agricul-turii, situaţie apreciată drept îngrijorătoare, având în vedere că în acest domeniu activează nu mai puţin de 30% din populaţia ocupată şi ţinând cont de potenţialul agrar ridicat al României.

Scăderea din agricultură ar putea continua şi în perioada următoare dacă nu sunt luate măsuri care să contrabalanseze acest declin, susţin liderii organizaţiilor agricultorilor.

„Anul trecut a fost un an cu o producţie bună la hectar, însă a apărut o problemă legată de cul-ti-varea terenurilor. În jur de o treime din suprafeţele cul-tivabile nu au fost lucrate, din diverse motive, dar în special din cauza lipsei sprijinului din partea statului.  Statul trebuie să intervină urgent pentru a-i determina pe agricultori să se asocieze pentru a lucra eficient tere-nurile”, a precizat Dragoş Fru-mosu, preşedintele Fe-deraţiei Sin-dicatelor din Industria Alimentară.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă