15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReguli noi în asigurări

Reguli noi în asigurări

De la începutul anului 2016, companiile de asigurări din România vor fi obligate să raporteze către supraveghetorul pieţei date conform impunerilor noilor standarde europene privind solvabilitatea şi capitalul.

Din 2016, după mai multe amânări, intră în vigoare directiva Solvency II, care, pe scurt, înseamnă reguli mult mai stricte pentru companiile de asigurare şi pentru managerii lor. Dat fiind că multe dintre companii vor fi nevoite să aducă aporturi substanţiale de capital pentru a respecta noile norme, vom asista, cel mai probabil, la un adevărat cutremur în piaţa asigurărilor.

Pe lângă aspectul financiar, vom asista şi la o criză de personal calificat în condiţiile în care răspunderea managerilor, precum şi cerinţele privind experienţa şi pregătirea lor vor fi şi ele mult mai aspre.

Directiva Solvency II este extrem de stufoasă şi de tehnică, motiv pentru care implementa­rea ei va fi, în sine, un efort semnificativ pentru societăţile de asigurare locale şi pentru supraveghetorul pieţei, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Prima mare modificare faţă de actualele norme după care funcţionează piaţa asigurărilor o reprezintă introducerea a şase noi categorii de riscuri ce vor fi luate în calcul pentru stabilirea solvabilităţii societăţilor de asigurare. Menţionăm că sol­vabilitatea reprezintă un indicator esenţial pentru societăţile de asigurare pentru că arată exact capacitatea acestora de a putea achita plăţile din viitor (despăgubiri viitoare, datorii etc.). De altfel, după implementarea Directivei, este de aşteptat ca acest indicator să primeze în realizarea topurilor, construite acum exclusiv în funcţie de primele brute subscrise, adică de volumul vânzărilor.

În prezent, acest indicator este calculat doar în funcţie de expunerea asigurătorului şi de daunele estimate, însă după implementarea Directivei analiza va fi una cu mult mai complexă. Supraveghetorul va lua  în calcul şase categorii de risc: de subscriere, de lichiditate, de concentrare, de piaţă, de credit şi riscul strategic.

Riscuri analizate la sânge

Noutăţile sunt substanţiale şi vor avea un impact important pe  piaţă. Prin luarea în calcul a riscului de piaţă şi a riscului strategic, de exemplu, activitatea unei companii va fi analizată în contextul din ţara unde activează. Va conta, de asemenea, şi capacitatea ASF de a reglementa corect. Riscul de concentrare vizează lipsa de diversitate a portofoliului, iar în România sunt cel puţin două societăţi ale căror afaceri se formează în proporţie de 90% din  vânzarea de RCA (altfel, o poliţă  care aduce pierderi în condiţiile în care daunele sunt plătite la timp şi la valoarea reală).   Riscul de subscriere poate viza, de exemplu, modalitatea în care respectiva societate îşi alege clienţii. Cu cât firma alege să subscrie pe segmente cu daunalitate mai mare, cu atât riscul la care ea se expune este mai important.  

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă