13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRadiografia ”Clanului Stanbox”: Misterele ascensiunii Fraților Stan, revoluționarii din Dichiseni

Radiografia ”Clanului Stanbox”: Misterele ascensiunii Fraților Stan, revoluționarii din Dichiseni

Familia Stan a reușit performanța să câștige în 2010, în primă instanță, aproape 10 milioane de lei de despăgubiri pe o pretinsă lipsă de folosință a unei cladiri construite fără autorizații, devenită de ani buni o haldă de gunoi la kilometrul zero al Bucureștiului. Alte 2,65 milioane lei au fost ulterior trimise de judecătoarea Iuliana Mădălina Larion, de la Secția VI-a Tribunalului București, din conturile USC în cele ale ”valutiștilor” din familia Stan, pe motiv de lipsă de folosință a unor spații de reclame.

O familie de revoluționari cu acte-n regulă

Nucelul dur al familiei este constituit din frații Gheorghe, Vasile și Marcel Stan, proveniți din comuna Dichiseni, județul Călărași, și stabiliți, la începutul anilor ’90, în București.
Familia Stan face parte din grupul revoluționarilor controversați, care au avut acces, după 1990, la diverse facilități oferite de Statul român purtătorilor de patalama ce atesta lupta împotriva regimului comunist.

Mai mulți membri ai familiei dețin calitatea de „luptători” în Revoluția din Decembrie 1989, cu mențiunea că toți fac parte din Liga Națională a Luptătorilor pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și a Cinstirii Eroilor Martiri (LNLVRD 1989 CEM), asociație controversată și acuzată că ar fi acordat certificate unor profitori ai Revoluției, printre care politicieni, oameni de afaceri sau chiar foști colaboratori ai Securității.

Astfel, Gheorghe Stan deține Certificatul LRM-S-1175 pentru activitatea din Dichiseni, județul Călărași, Vasile Stan deține Certificatul LRM-S-1181 pentru activitatea sa în aceeași comună iar Marcel Stan are Certificatul LRM-S-1178, oferit tot pentru lupta în slujba Revoluției, depusă de asemenea în comuna de baștină.

Un alt memebru al familiei, certificat pentru activitatea revoluționară din Dichiseni, este Tinca Stan (Certificatul LRM-S-1668), în timp ce Luiza Carmen Stan, soția lui Vasile Stan, a obținut Certificatul LRM-S-1669 pentru activitate la fel de revoluționară în Capitală. Nu în ultimul rând, pe lista Ligi Naționale a Luptătorilor pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și a Cinstirii Eroilor Martiri apare și un alt nume, Daniela Stan (Certificatul LRM-S-1666 pentru activitatea sa în București), posibil aceasta find fosta soție a lui Gheorghe Stan.

După ce au revoluționat Dichiseniul, frații Stan au dat primul tun imobiliar în Capitală, construind fără autorizație, în curtea Magazinului Unirea, un imobil devenit acum focar de infecție

Totuși, pe portalulrevoluției.ro, Tinca Stan este prezentată ca o persoană ce nu se regăsește în niciun Monitor Oficial al României și care nu a deținut niciodată, cu adevărat, calitatea de revoluționar. Cu toate acestea, în 2016, Tinca Stan a contestat decizia Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 pentru neacordarea titlului de „Luptător cu Rol Determinant”, iar contestația i-a fost admisă deși, la final, cererea i-a fost respinsă definitiv de o altă instituție a statului.
În același an, 2016, potrivit Decretului nr. 737/2016 privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”, frații Vasile Stan și Marcel Stan au primit titlul de „Luptător cu Rol Determinant”.

Frații Stan, luptătorii din Liga lui Schmutzer

Cum spuneam, certificatele fraților Stan sunt acordate de către LNLVRD 1989 CEM, ligă a revoluționarilor condusă de către avocatul Rudolf Schmutzer.
Avansat, în 2010, de la gradul de soldat la cel de colonel, Rudolf Schmutzer este vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare (organizație de utilitate publică înființată în 1993, care sprijină financiar activitatea Colegiului), dar și vicepreședinte al Blocului Național al Revoluționarilor 1989, care l-a avut președinte de onoare pe Ion Iliescu. La conducerea acestui Bloc s-au mai aflat Dan Iosif și Dorin Lazăr Maior – condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Romexterra.
Conform analizei OSINT, în 2013, Rudolf Schmutzer a fost implicat într-un scandal legat de obținerea frauduloasă a unui certificat de revoluționar de către un fost colaborator al Securității.
Potrivit PressOne, soții Gabriela și Rudolf Schmutzer s-au bucurat de un select anturaj politic, dar și de conexiuni în zona securității naționale. Anul 2000, când Guvernul Adrian Năstase prelua puterea, o prindea pe Gabriela Schmutzer consilier de marketing la firma Dragon Star Impex. Devenea atunci și consilier local la sectorul 6 al Capitalei, din partea Alianței pentru România. De altfel, în acel an, ea şi soțul ei au donat împreună 150 de milioane de lei vechi pentru campania electorală a Alianței pentru România (ApR) – o ramură pe care Teodor Meleșcanu a desprins-o din fostul PDSR (actualul PSD).

Vasile Stan, „Luptător cu Rol Determinant” și membru al familiei care a revoluționat Dichiseniul în preambulul mutării interesului de afaceri către oportunitățile Capitalei

Petre Roman, în ”anturajul select” al ”Clanului Stanbox”?

După 1990, frații Stan s-au mutat în Capitală și au dezvoltat, probabil profitând și de oportunitățile oferite de calitatea de revoluționari certificați, relații cu diverși politicieni ai momentului. Unul dintre numele vehiculate a fi făcut parte din ”anturajul select” al membrilor ”Clanului Stanbox” este cel al fostului premier Petre Roman. Având în vedere faptul că sursele noastre îl indică pe cel dintâi premier al României ca fiind persoana care, prin influența sa, i-ar fi ajutat pe frații Stan să implanteze în anii 90, în curtea magazinului universal Unirea, o clădire proprie, supraetajată, fără să aibă o autorizație de construcție corespunzătoare și asupra căreia pare să nu dețină acte de proprietate nici până în ziua de astăzi, am încercat, fără succes deocamdată, să obținem din partea fostului premier, un punct de vedere care să confirme sau să infirme relația în cauză.

Legături directe cu Petre Ion, afaceristul cu cele mai puternice conexiuni politice din România

Dincolo de speculații este, însă, legătura directă a fraților Stan cu Petre Ion, considerat a fi cel mai mare om de afaceri din România, din perspectiva relațiilor sale cu potentații politici ai celor trei decenii de capitalism.
Societatea fraților Stan, Complex Grup SRL, cu care aceștia fac afaceri extrem de profitabile în domeniul piscicol, este în prezent acționarul SC Aquarom Elite Distribution SRL, firmă pe care au cumpărat-o de la nimeni altul decât omniprezentul Petre Ion, și de la asociatul acestuia, Valentin Nichifor.
Petre Ion se poate lăuda că din panoplia sa de parteneri de afaceri au făcut parte de-a lungul timpului o pleiadă de VIP-uri politice și din TOP 300, fiind totodată prezent în numeroase afaceri în care statul a fost păgubit de active imense, contracte care au generat scandaluri de presă. Petre Ion a fost partener în mai multe societăți comerciale cu familia Udrea-Cocoş, fiind asociat și cu ex-socrul deputatei, Victor Cocoș. De asemenea e prezent în mai multe societăți care, în 2000-2004, când Adrian Năstase era stăpân peste Palatul Victoria, au cumpărat pe nimic câteva vile de lux din patrimoniul Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), localizate în cele mai exclusiviste zone, precum Predeal, Snagov, Primăverii (conform relatărilor din investigațiile jurnalistice ale vremii). Petre Ion apare în multe societăți alături de Alexandru Bittner, funcționând ca “împuternicit“ ori “reprezentant“ al lui Alexandru Bittner în afacerile imobiliare și din Delta Dunării. În 1999, soția lui Alexandru Bittner, Sherry, a fost asociată cu Dana Năstase în Silverado Com SRL. Afacerea a fost ulterior vândută, în 2000, către nimeni altul decât Petre Ion.
Legăturile lui Petre Ion cu persoane care au avut funcții de conducere în statul român sau oameni de afaceri care au cumpărat pe nimic sau au pus mâna pe active valoroase ale statului român includ și nume precum deputatul Dan Radu Rușanu, parlamentarul Andreea Paul Vass, fostul ministru Gabriel Oprea, Dana Năstase și Corina Mirela Voiculescu, una dintre fiicele lui Dan Voiculescu.

Bazinul piscicol Oltina, din județul Constanța, controlat în cea mai mare parte de frații Stan după preluarea societății Aquarom Elite Distributions SRL de la misteriosul Petre Ion

De asemenea, Petre Ion l-a avut partener și pe multimilionarul Ioan Niculaie, cei doi fiind implicați într-o tranzacție cu “Casa Țărănească“, personajul nelipsind nici din firmele care au gravitat în jurul Loteriei Române, generând un imens scandal în presa vremii. Astfel, Petre Ion a fost acționar în “Lotrom“, unde a avut partener și societatea din Liechtenstein “Switel Corporation“, în spatele căreia s-ar fi aflat George Copos (conform anchetelor din presa centrală). Fiindcă lumea politicii și a afacerilor cu statul e mică, din Consiliul de Administrație al „Lotrom“ a făcut parte și fiul politicianului Oliviu Gherman, Mihai Liviu Gherman.

Afacerile fraților Stan, motiv de scandaluri publice în Constanța

Am subliniat legătura membrilor ”Clanului Stanbox” cu un personaj extrem de influent în politica românească, Petre Ion, pentru că aceasta pare să fie resortul afacerilor piscicole de succes înregistrate de frații Stan în județul Constanța, prin exploatarea lacurilor Bugeac și Oltina. După cum vom arăta, însă, în episodul următor al anchetei noastre, afacerile în cauză s-au aflat, în vreme, și în centrul unor adevărate scandaluri publice care spun multe despre modelul de business al fraților Gheorghe, Vasile și Marcel Stan.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII

  1. Dezvăluiri : Cât câștigă avocatul și decanul Baroului București, Ion Dragne, din afacerea Stanbox - Mediamon.ro

    […] Judecătoarea Ana Maria Mateescu de la Tribunal București a acordat în 2010 suma de 9,78 milioane de lei firmei Stanbox Music pentru lipsa folosinței unei clădiri edificată fără autorizație de construcție și care este un maldăr de gunoi. După cum România Liberă a arătat deja. […]

  2. Dezvăluiri : Cât câștigă avocatul și decanul Baroului București, Ion Dragne, din afacerea Stanbox - Mediamon.ro

    […] Judecătoarea Ana Maria Mateescu de la Tribunal București a acordat în 2010 suma de 9,78 milioane de lei firmei Stanbox Music pentru lipsa folosinței unei clădiri edificată fără autorizație de construcție și care este un maldăr de gunoi. După cum România Liberă a arătat deja. […]