6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPretul graului ramane o necunoscuta

Pretul graului ramane o necunoscuta

» Romania nu-si va acoperi necesarul de 4,5 milioane tone de grau.
» Cotatii-record la bursa cerealelor de la Paris: 162 euro tona de grau.
» Polonia este singurul stat european care va inregistra cresteri la productia de grau in 2007.

Seceta din acest an, dar si lipsa sistemelor de irigatii vor influenta, potrivit economistilor, pretul graului pe piata romaneasca, implicit si pe cel al produselor de panificatie, in ciuda previziunilor optimiste ale ministrului Agriculturii. si la nivel mondial, incalzirea globala a "ajutat" la doborarea oricarui record in ceea ce priveste costul graului, la bursa cerealelor de la Paris sau Chicago inregistrandu-se cotatii uriase. Recent, la bursa de la Paris, tona de grau a fost cotata la 162 de euro, fiind practic cel mai mare scor de pana acum.
Pentru Romania, anul 2007 va aduce o productie cu mult sub parametri normali, ceea ce va determina, cu siguranta, importuri de grau. "Cu siguranta nu vom realiza necesarul de 4,5 milioane de tone de grau, ceea ce va influenta simtitor evolutia pretului", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN). El a estimat ca in Banat si in tot vestul tarii pretul va fi mai mic, datorita conditiilor meteo care au favorizat cresterea culturilor. In sud insa, coroborat cu faptul ca nici Bulgaria nu va exporta, pretul ar putea fi cu mult mai mare. Tulcea, Constanta, Dolj, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Olt sau Calarasi sunt judetele cele mai afectate de seceta. Aici, estimarile conduc la o recolta de doar 1.500 kg/ha, fata de 3.000 kg/ha in 2006. O dovada ca pretul graului va creste in acest an este data si de balanta iunie 2006 – iunie 2007, care arata o crestere a costului de achizitie de 30%. Potrivit lui Popescu, una dintre cauzele majore care afecteaza anual productia de grau este lipsa sistemului de irigatii. Astfel, doar 50 de mii de hectare, dintr-un total de 1,7 milioane de hectare cultivate, sunt irigate in prezent. "Refacerea sistemului de irigatii necesita un amplu proiect, de zeci de milioane de euro, dar si implicarea Ministerului de Interne", spune Popescu, invocand furtul sistematic, de-a lungul anilor, al conductelor pentru irigatii.

Insamantari din credite
Cu toate acestea, presedintele ROMPAN considera ca tara noastra nu se va confrunta o criza a graului pentru ca odata cu aderarea la UE ne vom putea aproviziona de oriunde, in Europa nemaifiind nevoiti sa platim taxe vamale. Acesta crede ca, pe langa import, statul roman va exporta cel putin 400 de mii de tone, din acelasi considerent, piata libera.
Principala criza se resimte insa in randul producatorilor agricoli, care anul trecut nu au reusit sa-si recupereze investitiile din agricultura. "Ei au incasat un maxim de 3 lei pentru un kilogram de grau si pentru a face insamantari in toamna lui 2006 au recurs la credite bancare", spune Popescu. Astfel, riscul ca anul acesta sa nu se mai faca insamantari este foarte ridicat. De asemenea, producatorii se lovesc si de un sistem deficitar in ceea ce priveste asigurarea culturilor. Doar cei din zonele declarate calamitate sunt despagubiti de stat in proportie de 70%.

In topul pagubelor

» Recuperarea investitiei
"Romania, Bulgaria si Ucraina sunt tarile europene cele mai afectate de seceta", a spus presedintele ROMPAN. Previziunile arata ca 35% din recolta de grau bulgareasca este compromisa, in timp ce Ucraina va fi obligata sa sisteze exportul in acest an. Singurul stat european care inregistreaza cresteri la productia de grau este Polonia, datorita conditiilor propice dezvoltarii acestei culturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă