11.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

Președintele Iohannis acceptă începerea urmăririi penale a lui Costel Alexe, fost ministru PNL

Președintele Klaus Iohannis a acceptat cererea Parchetului de începere a urmăririi penale împotriva lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului în anul 2020, în Guvernul Orban. Cererea fusese trimisă către șeful statului de către Parchetul General, condus de Gabriela Scutea.

Imediat după aceea, avizul în acest sens, referitor la fostul ministru PNL, a fost transmis, marți, de șeful statului către  ministrul Justiției, Stelian Ion (USR PLUS).

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri”, indică un comunicat de presă transmis, marți, 5 ianuarie 2021, de Președinția României.

În prezent, Costel Alexe este președintele Consiliului Județean Iași și președinte al filialei județene PNL Iași. 

Costel Alexe a renunțat la funcția de ministru al Mediului în urma faptului că, la alegerile locale din anul 2020, a fost ales președinte al CJ Iași. Faptele de care este acuzat Costel Alexe s-ar fi produs în perioada în care acesta era ministru al Mediului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă