21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăPosibilul profil psiho-criminologic al pedofilului din lift

Posibilul profil psiho-criminologic al pedofilului din lift

Profesorul Alin Leș, președinte al Filialei Sibiu a Societății Române de Criminologie și Criminalistică, un reputat specialist în domeniu, a conturat un posibil profil psiho-criminologic al pedofilului care a agresat doi copii în cartierul Drumul Taberei din București. Leș spune despre individ că ”este profilul psiho-criminologic al infractorului fără remușcări. Zona psihopatiei”.

”Pentru a-l prinde pe agresorul sexual din Drumul Taberei, pe lângă profilurile realizate până acum, trebuie înțeles că omul «nostru» e un mix de pedofil preferențial-situațional. Mai exact, o combinație între genul «de carieră» și cel «recidivist». Fie că e un solitar sau însurat, actele de agresiune sexuală asupra celor doi minori vin să acopere o trecere la act determinată de o stare de stres provocată de: o relație complicată cu un partener adult; droguri; dependență de alcool; probleme la job; dorința de a pune în practică atitudinea  «părintească»/«prietenoasă» față de victimele minore”, spune profesorul Leș.

Tendințe suicidale

Acesta mai arată că starea socială a suspectului este una integrată, chiar dacă prin ceea ce face social și afectiv este izolat.

”Izolarea presupune pregătirea pentru atracția «recidivistă» față de copii. Pe de altă parte, dacă e un agresor sexual «situațional», nu este tocmai musai ca profilul lui psiho-criminologic să indice strict o atracție față de copii. Poate să nu aibă o înclinație spre copii și nicio preferință pentru acest gen de deviație sexuală. Poate fi vorba strict de oportunitate. Încă ceva! Ambele tipuri de pedofili au tendința de a se sinucide când simt că nu mai au scăpare”, mai precizează Alin Leș.

Alin Leș este profesor asociat al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, are mastere în „Psihologie clinică și psihoterapie” și „Științe penale”, este expert, formator, consultant Criminologie și Științe Criminale cu stagii în criminologie la Paris și Lyon, mai exact la Facultatea de Drept a Universității Catolice din Lyon. 1.

Profesorul spune că în România nu există un ”Registru Național al Infracțiunilor Sexuale (sau o altă denumire similară), unde fiecare act cu conotație sexuală trecut prin mâna Poliției să fie precizat cu cât mai multe detalii”, lucru care ar putea fi util în alte cazuri unde se urmărește prinderea unor ”infractori sexuali”.

 

Este profilul psiho-criminologic al infractorului fără remușcări. Zona psihopatiei.

Alin Leș, psiholog

 

 

 

Cele mai citite

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...
Ultima oră
Pe aceeași temă