11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlanul piloților pentru reorganizarea TAROM

Planul piloților pentru reorganizarea TAROM

Întrebări esențiale

 Ce se mai întâmplă cu reorganizarea TAROM?

În lipsa unui plan concret de reorganizare a companiei aeriene de stat, din partea guvernanților, un grup de piloți a elaborat un proiect.

Planul de reorganizare a companiei gândit de piloți a fost transmis premierului Ludovic Orban, ministrului Transporturilor și directorului general al TAROM.

Ce propun piloții?

Printre altele, angajații companiei aeriene de stat propun transferarea activelor TAROM într-un holding.

De asemenea, piloții solicită operarea de zboruri low cost de către TAROM.

Până la această dată, Guvernul și conducerea Companiei Naționale de Transport Aerian TAROM S.A. nu au prezentat planul de reorganizare/restructurare al instituției.

S-a discutat și s-au prezentat drafturi în care se lua în considerare disponibilizarea a 400 și 700 de angajați, dar nimic concret.

În lipsa unui plan concret, un grup de piloți ai companiei aeriene de stat au redactat un proiect de reorganizare a TAROM, pe care l-au transmis premierului Ludovic Orban, ministrului Transporturilor, Lucian Bode, și directorului general al TAROM, Mihăiță Ursu.

 

Proiectul piloților

Angajații TAROM văd necesară înființarea unui holding.

“În acest moment unica soluție viabilă șl mai ales legală este reinventarea TAROM, reinventare care trebuie făcută pe baza următoarelor criterii și procedură după cum urmează:

– Înscrierea la Registrul Comerțului a unei noi companii denumită TAROM HOLDING SA conform procedurilor legale legate de transferul de capital, dreptul de proprietate fizică și inteIectuaIă etc;

– Înscrierea unui statut a nou înființatei companii TAROM HOLDING SA mult mai atent executat, gândit pentru următorul ciclu legislativ de minim S ani de zile”, se precizează în proiectul intitulat “LET’S MAKE TOGETHER TAROM GREAT AGAIN!”.

“Propunerea este de a schimba modelul economic actual, ineficient și provocator de pierderi necontrolate cu cel al modelului economie de tip HOLDING, mult mai performant și mai adaptat condițiilor și evoluției pieței de profit”, se mai menționează în documentul obținut de “România liberă”.

Piloții recomandă ca în cadrul TAROM Holding să funcționeze și o direcție care să se ocupe de operarea zborurilor low cost.

Noua companie care ar prelua TAROM ar urma să aibă în acționariat mai multe instituții cu capital de stat.

“Atragerea în acționariatul nou înființatei companii TAROM HOLDING SA a unor alte instituții, societăți și companii de stat sau cu capital majoritar de stat precum ROMATSA, EXIMBANK, CEC etc. în calitate de acționari minoritari. Prin această măsură se va putea folosi capitalul obținut în plus, dar și va exista baza unor negocieri legate de facilități din partea acestor acționari minoritari, facilități legale și ferite de posibile penalități în baza dreptului liberei concurențe”, se mai arată în planul de reorganizare gândit de piloți.

 

Acțiuni pe piață

Lansarea de acțiuni TAROM pe piața de capital și către angajații companiei în vederea creșterii capitaizării, a fidelizării angajațiilor etc. este o măsură ce va crește încrederea în viitorul TAROM, mai apreciază piloții.

“Negocierea și renegocierea stabilită prin clauze precise a fiecărui contract în parte, pe baza cărora nou înființata companie TAROM HOLDING SA își va desfășura activitatea. Este evident și de largă notorietate ca prin vechile contracte păguboase TAROM, actuala companie, a fost adusă în situația de a se lupta pentru supraviețuire! Tot în acest mod se va putea evita reinstituirea monopolurilor păguboase pentru TAROM din partea unor companii partenere. Obținerea

etc. de către nou înființata companie TAROM SA și renegocierea contractelor aferente acestor activități”, se mai numără printre propunerile piloților.

În acest moment, TAROM zboară pe o pierdere de peste 65 de milioane euro.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă