13.5 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Panică în Europa: Criza financiară a ajuns în Germania

Germania a fost nevoită să retragă ieri o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani din cauza nervozităţii pe pieţele financiare după ce a reuşit să plaseze titluri de numai 3,6 miliarde de euro, reprezentând circa 60% din totalul de 6 miliarde de euro vizat, la un randament de 1,98% transmite Reuters. Licitaţia este un „dezastru” şi Bundesbank a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători. Pe piaţa secundară, unde deţinătorii de obligaţiuni încearcă să le vândă mai departe, dobânzile au sărit cu o zecime depăşind pragul de 2%.

Schimbare de comportament
Acest nivel nu este surprinzător în sine: obligaţiunile germane pe zece ani au atins chiar şi 3,5% în ultimul an. Nou este faptul că investitorii se feresc de bondurile germane chiar şi într-o perioadă de pesimism financiar. Până acum, de fiecare dată când intrau în panică, investitorii vindeau obligaţiuni ale ţărilor periferice ducând dobânzile în sus şi cumpărau titluri germane, făcând ca dobânzile pentru ele să scadă. Germania este considerată cea mai sigură ţară din zona euro, dobânda de 2% fiind egală cu cea din SUA şi mai mare doar decât cele din ţări ca Japonia, Elveţia, Suedia, Hong Kong sau Singapore.

“AAA” nu mai foloseşte la nimic
În ultimele săptămâni, ţări ca Franţa, Olanda sau Austria au ajuns victime ale pieţelor, creditorii cerându-le dobânzi tot mai mari pentru a le împrumuta. Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat ieri că Franţa are puţin spaţiu de manevră pentru a absorbi noi şocuri pentru finnaţele publice, precum încetinirea creşterii sau noi provizioane pentru susţinerea sectoruuli bancar, fără a-şi pune în pericol ratingul „AAA”. Moody’s comentase luni că o continuare a creşterii randamentelor pentru datoria Franţei, împreună cu un avans economic mai slab, ar putea afecta perspectiva de rating a Franţei.

Dexia îngroapă Belgia
Al doilea punct fierbinte al zilei de ieri a fost Belgia, unde dobânzile au ajuns la 5,5%, de aproape trei ori mai mult faţă de nivelul mediu de 2% la care ţara îşi finanţează datoria publică acum. În cazul Belgiei, motivul de îngrijorare îl reprezintă naţionlizarea băncii Dexia, care nu decurge atât de uşor pe cât se credea. Belgia încearcă să determine Franţa să suporte mai mult din costurile de 90 miliarde euro convenite în octombrie. Belgienii fuseseră de acord să garanteze 55 de miliarde, dar s-au răzgândit acum argumentând că Franţa se poate împrumuta mai ieftin.

Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Ultima oră
Pe aceeași temă