15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNumai acţionarii Pool-ului vor putea emite asigurările obligatorii de locuinţe

Numai acţionarii Pool-ului vor putea emite asigurările obligatorii de locuinţe

Acţionarii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor au votat un plan de reformare a activităţii care prevede, printre altele, faptul că numai membrii pot încheia asigurări obligatorii de locuinţe, acesta urmând să aibă şi rol de reasigurător al contractelor emise de acţionari.

 Reprezentanţii celor 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) au decis, în cadrul Adunării Generale a Acţiona­rilor din data de 21 februarie, să reformeze activitatea pool-ului şi să propună unele modificări ale legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei. La propunerea Astra Asigurări, PAID a adoptat un plan în trei puncte. Principala modificare presupune practic revenirea la una dintre prevederile iniţiale ale legii. 

„Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (poliţele de prim risc) să fie emise în viitor doar de acţionarii PAID. În consecinţă, ceilalţi asigurători care sunt autorizaţi de CSA pentru încheierea de poliţe de asigurare a locuinţelor vor putea emite poliţe privind asigurarea facultativă pentru sume asigurate ce exced asigurării obligatorii, cu franşiza de 20.000 euro/10.000 euro, urmând ca asiguratul să încheie asigurarea obligatorie prevăzută de lege pentru acoperirea acestor sume doar cu asigurători membrii ai PAID”, arată un document al PAID obţinut de Capital. Cu alte cuvinte, asigurători care nu sunt acţionari PAID vor putea emite poliţe facultative de asigurare a locuinţelor cu o franciză de 20.000/10.000 euro pentru riscurile de catastrofă prevăzute de legea asigurării obligatorii a locuinţelor, iar beneficiarul acestei poliţe va trebui să încheie o poliţă obligatorie la unul dintre acţionarii PAID pentru 20.000/10.000
euro.

Companiile vor emite direct poliţe. PAID le reasigură

Celelalte două propuneri votate vizează modalitatea de funcţio­nare a Pool-ului. Strategia de dezvoltare a activităţii PAID urmăreşte consolidarea rolului Pool-ului şi cuprinderea într-un program de asigurare împotriva dezastrelor naturale a tuturor locuinţelor din România. „Această strategie trebuie să asigure acoperirea costurilor de achiziţie şi administrare pentru fiecare asigurător membru al PAID. Numai stabilind nivelul acestor costuri în mod realist se poate garanta atingerea obiectivului principal al PAID, respectiv un grad de cuprindere în asigurare a locuinţelor din România de peste 90%”, au spus sursele citate. Un alt punct al strategiei vizează modificarea Legii 260/2008, în sensul schimbării atribuţiilor PAID, Pool-ul urmând să reprezinte unicul reasigurător al poliţelor emise de membrii PAID pentru cele trei riscuri catastrofale. Practic, Pool-ul va funcţiona ca un reasigurător pentru societăţile de asigurare membre şi va cumpara protecţie de la reasigurătorii internaţionali pentru întreg portofoliul asigurătorilor membri.

„Astfel, PAID urmează să realizeze o reasigurare „umbrelă” pentru toate poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale emise de membrii PAID, urmând ca, la rândul său, să cedeze în reasigurare primele primite de la asigurătorii membrii PAID, corespunzător expuneri”, au mai spus sursele citate. Programul actual de reasigurare al PAID se ridică la 300 milioane de euro şi expiră la finele lunii iulie. Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

Propunerile sunt deja în Parlament

Toate potenţialele modificări expuse mai sus sunt deja incluse într-o propunere legislativă a preşedintelui Comisiei pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose. „Proiectul meu privind modificarea Legii 260/2008 (legea care guvernează funcţionarea PAID) a trecut deja de mai multe faze. Practic, mai este nevoie doar de votul în plen. Când se va întâmpla asta nu aş putea însă să vă spun”, ne-a declarat deputatul PSD Mihai Tudose. În prezent, potrivit legislaţiei, PAID este societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca principali acţionari societăţile Astra 15%, Groupama Asigurări – 15%, Platinum – 15% şi Generali România – 11%. De asemenea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin, fiecare, o participaţie de 5,5% din capitalul social. Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare (obligatorie sau facultativă), prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă trei riscuri – cutremur, alunecăre de teren şi inundaţie.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate. 

13 companii fac parte din Pool-ul de Asigurare împotriva dezastrelor (PAID).

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă