15.7 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Noi dezvăluiri la Parlament: SIPA a fost o anexă a SRI și a servit la intimidarea magistraților

Potrivit declarațiilor lui Marius Oprea, SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor. De exemplu, în anul 2002, ofiţeri SIPA au încercat să intimideze şi să şantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obţine sentinţe favorabile în dosarele FNI şi Banca Religiilor.

SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu. Marian Ureche ar fi fost și agent al Securităţii comuniste.

„Modul în care Securitatea controla Justiţia înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispoziţiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat şi cu SIPA”, explică Mihai Goțiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Justiţiei era condus, neoficial, de Marian Ureche, în condițiile în care Marian Ureche a fost agent al fostei Securităţi, iar Rodica Stănoiu (fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă