15.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției „este promovat de Ministerul Justiției în temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban și a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta”, precizează un comunicat de presă transmis, ieri, de Ministerul Justiției.

Conform acestui proiect, SIIJ va fi desființată, iar sarcina de a ancheta judecătorii și procurorii suspectați de fapte ilegale va reveni Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Totuși, indiferent de modul cum se finalizează ancheta DNA, un judecător sau un procuror nu va putea fi trimis în judecată decât după ce procurorul general al României va emite un aviz în acest sens.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Justiției, proiectul de lege „va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afișare. Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă