10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarea Neagră, tot mai intens militarizată. 32 de țări trimit nave și...

Marea Neagră, tot mai intens militarizată. 32 de țări trimit nave și avioane spre est

Exercițiul militar Sea Breeze 2021, care a început luni în zona Mării Negre,  este programat să dureze două săptămâni și va permite antrenarea simultană a circa 5.000 de militari, cu 30 de nave și 40 de aeronave, din 32 de țări membre sau partenere ale NATO. Chiar dacă nu se spune explicit, piesa centrală a acestui exercițiu pare a fi distrugătorul USS Ross, purtător de rachete. Nava aparține Flotei a 6-a a Statelor Unite și a fost trimisă, special pentru acest exercițiu, din Marea Mediterană în Marea Neagră. Tot pentru acest exercițiu au sosit și militari americani din Infanteria Marină.

Sea Breeze 2021 este organizat, în colaborare, de SUA și de Ucraina și se desfășoară în apele internaționale și în cele ucrainene, precum și pe litoralul Ucrainei. Chestiunea cea mai delicată este că din apele teritoriale ale Ucrainei fac parte și cele ale peninsulei Crimeea, care însă este ocupată de Rusia, iar Kremlinul refuză să permită accesul navelor militare occidentale.

Planificarea exercițiilor NATO este anunțată, în linii mari, de la începutul unui an pentru tot parcursul unui an calendaristic, iar oficialii români, inclusiv șeful Statului Major al Apărării, generalul Petrescu, au explicat că, pentru Armata Română, este esențială participarea la aceste acțiuni comune, care au un caracter defensiv.

“În combaterea amenințărilor, rolul Alianței Nord – Atlantice și al Uniunii Europene, consolidarea cooperării NATO-UE dar și rolul altor organizații internaționale sunt decisive”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Încă de acum două luni, Ministerul rus al Apărării a contrariat Occidentul, emițând un comunicat care anunța că, de-a lungul verii și al toamnei anului 2021, navele străine nu mai au acces în unele zone din nordul Mării Negre, inclusiv în apele din jurul peninsulei Crimeea, fără însă a indica un motiv special pentru această decizie.

“De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”
 
Serghei Shoigu,
Ministrul rus al Apărării
 

Imediat după aceea, Statele Unite își exprimau “profunda îngrijorare cu privire la planurile Rusiei de a bloca vase ale unor Forțe Navale străine și nave de stat în părți ale Mării Negre”.

Guvernul de la Kiev a anunțat deja că exercițiul Sea Breeze 2021 are scopul de a oferi experiență militarilor Ucrainei, în cadrul unor acţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate. Această intenție n-ar constitui ceva special, în condițiile în care Ucraina este stat partener al NATO și are o relație tot mai strânsă cu Statele Unite. De altfel, acest exercițiu internațional, care se organizează încă din 1997, se află, în acest moment, la cea de a 21-a ediție.

Problema este că Ucraina este acum, practic, în război cu Rusia, după ce regimul Putin a ocupat peninsula Crimeea și după ce a oferit sprijin tot mai ostentativ către separatiştii rusofoni din estul Ucrainei.
Acum două săptămâni, într-o conferință de presă online, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, s-a referit pe larg, în mod critic, la acțiunile NATO în estul Europei, acțiuni care, chiar dacă se desfășoară pe teritoriile sau în apele teritoriale ale unor țări NATO, sunt percepute de regimul de la Moscova drept o amenințare.

“Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, cu sute și mii de oameni, sunt văzute de noi ca provocatoare, pentru că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră”, a susținut ambasadorul Federației Ruse. El a argumentat că nu doar Statele Unite, ci și Uniunea Europeană ar avea planuri ofensive la adresa Rusiei. În mod evident, acest punct de vedere, rostit de ambasadorul Rusiei în România, este o dublă amenințare la adresa României, atât ca stat aliat al SUA cât și ca stat membru al UE.

“Vedem că una dintre marile preocupări ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, mai precis adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei”, a explicat ambasadorul Kuzmin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă