3.8 C
București
marți, 30 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăMarea Neagră, tot mai intens militarizată. 32 de țări trimit nave și...

Marea Neagră, tot mai intens militarizată. 32 de țări trimit nave și avioane spre est

Exercițiul militar Sea Breeze 2021, care a început luni în zona Mării Negre,  este programat să dureze două săptămâni și va permite antrenarea simultană a circa 5.000 de militari, cu 30 de nave și 40 de aeronave, din 32 de țări membre sau partenere ale NATO. Chiar dacă nu se spune explicit, piesa centrală a acestui exercițiu pare a fi distrugătorul USS Ross, purtător de rachete. Nava aparține Flotei a 6-a a Statelor Unite și a fost trimisă, special pentru acest exercițiu, din Marea Mediterană în Marea Neagră. Tot pentru acest exercițiu au sosit și militari americani din Infanteria Marină.

Sea Breeze 2021 este organizat, în colaborare, de SUA și de Ucraina și se desfășoară în apele internaționale și în cele ucrainene, precum și pe litoralul Ucrainei. Chestiunea cea mai delicată este că din apele teritoriale ale Ucrainei fac parte și cele ale peninsulei Crimeea, care însă este ocupată de Rusia, iar Kremlinul refuză să permită accesul navelor militare occidentale.

Planificarea exercițiilor NATO este anunțată, în linii mari, de la începutul unui an pentru tot parcursul unui an calendaristic, iar oficialii români, inclusiv șeful Statului Major al Apărării, generalul Petrescu, au explicat că, pentru Armata Română, este esențială participarea la aceste acțiuni comune, care au un caracter defensiv.

“În combaterea amenințărilor, rolul Alianței Nord – Atlantice și al Uniunii Europene, consolidarea cooperării NATO-UE dar și rolul altor organizații internaționale sunt decisive”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Încă de acum două luni, Ministerul rus al Apărării a contrariat Occidentul, emițând un comunicat care anunța că, de-a lungul verii și al toamnei anului 2021, navele străine nu mai au acces în unele zone din nordul Mării Negre, inclusiv în apele din jurul peninsulei Crimeea, fără însă a indica un motiv special pentru această decizie.

“De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritoriale ale Rusiei va fi suspendată”
 
Serghei Shoigu,
Ministrul rus al Apărării
 

Imediat după aceea, Statele Unite își exprimau “profunda îngrijorare cu privire la planurile Rusiei de a bloca vase ale unor Forțe Navale străine și nave de stat în părți ale Mării Negre”.

Guvernul de la Kiev a anunțat deja că exercițiul Sea Breeze 2021 are scopul de a oferi experiență militarilor Ucrainei, în cadrul unor acţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate. Această intenție n-ar constitui ceva special, în condițiile în care Ucraina este stat partener al NATO și are o relație tot mai strânsă cu Statele Unite. De altfel, acest exercițiu internațional, care se organizează încă din 1997, se află, în acest moment, la cea de a 21-a ediție.

Problema este că Ucraina este acum, practic, în război cu Rusia, după ce regimul Putin a ocupat peninsula Crimeea și după ce a oferit sprijin tot mai ostentativ către separatiştii rusofoni din estul Ucrainei.
Acum două săptămâni, într-o conferință de presă online, ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, s-a referit pe larg, în mod critic, la acțiunile NATO în estul Europei, acțiuni care, chiar dacă se desfășoară pe teritoriile sau în apele teritoriale ale unor țări NATO, sunt percepute de regimul de la Moscova drept o amenințare.

„Manevrele din vecinătatea graniţelor noastre, cu participarea unor ţări occidentale importante, cu sute și mii de oameni, sunt văzute de noi ca provocatoare, pentru că pun în pericol stabilitatea şi situaţia de securitate din Marea Neagră”, a susținut ambasadorul Federației Ruse. El a argumentat că nu doar Statele Unite, ci și Uniunea Europeană ar avea planuri ofensive la adresa Rusiei. În mod evident, acest punct de vedere, rostit de ambasadorul Rusiei în România, este o dublă amenințare la adresa României, atât ca stat aliat al SUA cât și ca stat membru al UE.

„Vedem că una dintre marile preocupări ale Uniunii Europene este mobilitatea militară, mai precis adaptarea infrastructurii din ţările europene pentru ca forţele NATO să ajungă mai repede la graniţele Rusiei”, a explicat ambasadorul Kuzmin.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Peste 70 de români sunt blocați în Maroc! Doar două companii aeriene efectuează zboruri din regiune

Autoritățile din Maroc au închis granițele pentru două săptămâni pentru a se proteja de tulpina Omicron. Zeci de români sunt acum blocați în țară...

Bilanț covid 30 noiembrie. A scăzut numărul infectărilor

Bilanț covid 30 noiembrie. 1.622 de cazuri noi de COVID-19 și 1.146 de pacienți la ATI, în ultimele 24 de ore. 147 de români...

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă