14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Magistratul propus să devină procuror general este absolvent al Academiei SRI

Gabriela Scutea a fost, în perioada noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al procurorului general, care la acel moment era Laura Codruța Kovesi (devenită, ulterior, procuror șef al DNA).

Un element interesant din biografia procuroarei Gabriela Scutea este faptul că, după ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii „Lucian Blaga” (Sibiu), ea a urmat și cursurile Colegiului Naţional de Informaţii, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii din București, subordonată SRI.

„Educaţie:  2012 – Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, Bucureşti, Program
postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă «Colegiul Naţional de
Informaţii»”, menționa procuroarea Gabriela Scutea într-un CV postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Propunerile ministrului Justiției pentru cele mai importante trei funcții de conducere din Parchet (procuror general, procuror șef al DNA, procuror șef al DIICOT) vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va acorda un aviz asupra fiecărei propuneri în parte.

După emiterea acestor avize, ministrul Predoiu va înainta setul de propuneri către preşedintele Klaus Iohannis, care va avea cuvântul decisiv în acceptarea sau în respingerea acestor nominalizări.

Amintim că, în primăvara anului 2019, Ministerul Justiției mai organizase un concurs privind numirea procurorului general al României (procurorul șef al Parchetului ICCJ). La acel concurs se înscrisese și procuroarea Gabriela Scutea. La acel moment, Ministerul Justiției anunța că „în cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă