11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuri de parcare exclusiviste, în Centrul Istoric

Locuri de parcare exclusiviste, în Centrul Istoric

După articolele publicate de cotidianul national “România liberă” despre zona pietonală din Centrul Istoric al Capitalei, până nu cu mult timp în urmă, ocupată de numeroase mașini, Poliția Locală București (PLB) a reînființat posturile fixe ale echipajelor de agenți, care să interzică accesul vehiculelor neautorizate.

Cu toate că a fost luată acestă măsură, încă mai pot fi observate automobile parcate pe zona pietonală, pe Strada Blănari, de exemplu.

 

Instituțiile mai presus de lege

În continuare, pe Strada Blănari, încadrată în zona pietonală de o dispoziție a primarului general al Capitalei, mai există locuri de parcare gratuite care deservesc instituțiile publice din zonă.

Angajații acestor instituții de stat refuză să-și lase mașinile în parcarea publică subterană din Piața Universității sau să folosească mijloacele de transport în comun, pentru că Primăria Municipiului București (PMB) le-a asigurat locuri de parcare gratuite chiar la poarta locului de muncă, pe zona pietonală.

 

Prefectura Județului Ilfov și biroul de pe Strada Blănari unde cetățenii străini depun cereri de cetățenie beneficiază de locuri de paracre amenajate pe pietonal.

 

Egalitate, dar nu pentru toți

Biserica “Sfântul Nicolae” Șelari beneficiază, de asemenea, de locuri de parcare amenajate pe zona pietonală, printr-o autorizație acordată de Primăria Municipiului București, aproape de finalul mandatului de edil-șef al Gabrielei Firea.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, declara, pentru “România liberă”, în luna martie a.c., că în zona pietonală din Centrul Istoric vor fi amplasate plăcuțe informative cu toate prevederile legale, ca acestea să fie cunoscute de conducătorii auto.

“În urma dezbaterilor specialiștilor în trafic urban, propunerea a primit aviz favorabil, urmând a se realiza un panou de semnalizare complex care să cuprindă toate reglementările pe care conducătorii de vehicule sunt obligați să le respecte”, preciza ministrul de Interne.

Nici până în acest moment nu au fost montate plăcuțele informative.

Sunt și riverani cărora li se permite parcarea automobilelor pe zona pietonală, fără plata.

Aceasta, cu toate că riveranii din Centrul Istoric beneficiază, prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, de tarife preferențiale la parcările publice amenajate în zonă (de exemplu, parcarea subterană din Piața Universității).

Taxa este de 120 lei/lună în Zona 0, compusă din patru sub-zone:

– zona parcajului subteran Intercontinetal, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;

– zona parcajului subteran din Piaţa Universităţii, străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Halelor – I. C. Brătianu;

– zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moşilor – H. Botev – C. Coposu;

– zona parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă