16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

KPMG, dedicație pentru Carmen Palade, în defavoarea Astra Asigurări

KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, a scăpat firma Pall D’or Con S.A., deținută de Carmen Palade (Adamescu) de o datorie de peste 3 milioane de lei către compania de asigurări aflată în faliment.

Lichidatorul Societății de Asigurare – Reasigurare ASTRA S.A. (Astra Asigurări), KPMG Restructuring SPRL, a ajutat firma Pall D’or Con S.A., deținută de Carmen Palade (Carmen Adamescu, după căsătoria cu omul de afaceri Dan Adamescu), să scape de o datorie de 3.242.516,80 lei.

Firma deținută de Carmen Palade a încasat un avans pentru vânzarea unui imobil către Astra Asigurări înainte de faliment.

Cum s-a sucit lichidatorul

Vânzarea nu s-a mai finalizat și lichidatorul Astra Asigurări, KPMG, a cerut banii înapoi.

KPMG a câștigat în instanță de judecată returnarea banilor.

Creanța a devenit definitivă și irevocabilă prin sentința civilă nr. 1562/23.06.2020 pronunțată de Tribunalul București, Secția a VII- a Civilă în dosarul nr.16600/3/2019/a2.

În data de 14 mai a.c., KPMG renunță însă la creanță.

Invocând o sumă cu care Pall D’or Con S.A. s-a înscris la masa credală a Astra Asigurări, KPMG a acceptat compensarea și a șters toată datoria pe care o avea societatea de asigurări la firma deținută de Carmen Palade.

KPMG putea să recupereze banii de la firma deținută de Carmen Palade, dar, a ales, în schimb, să stingă o creanță a Astra Asigurări către Pall D’or Con S.A., cu toate că nimic nu obliga lichidatorul companiei de asigurări aflate în faliment să procedeze astfel.

“Solicităm să constatați compensarea între creanțele reciproce dintre cele două societăți și reflectarea acesteia și în tabelul creanțelor debitoarei Pall D’or Con S.A., raportat la soluția rămasă definitivă, menționată mai sus și, ca urmare, creanța Astra Asigurări înscrisă în tabelul definitiv al creanțelor împotriva debitoarei Pall D’or Con S.A. este în acest moment stinsă integral, respectiv în cuantum de 0 lei”, se arată în adresa KPMG, nr. 472 din 14.05.2021.

Înțelegere păguboasă pentru creditorii Astra

Noul tabel de creanțe, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) din data de 17.05.2021 arată Astra Asigurări cu o creanță zero.

Principalul perdant pentru că Astra Asigurări nu-și recuperează banii este chiar statul român, principalul creditor al societății de asigurări aflate în faliment, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Cotidianul național “România liberă” a mai arătat, în trecut, cum una dintre firmele cu rol activ în mecanismele evazioniste din societățile controlate de Carmen Palade a fost, până să intervină ancheta procurorilor, chiar Pall D’or Con SA..

Controlată de bătrâna Zinca Palade și de Tycoon Finance Corporation SRL – societatea odraslei Rani Palade, firma Pall D’or Con SA și-a majorat în anul 2014 valoarea contabilă a construcțiilor deținute cu suma de 4.478.828 lei. După ce s-a văzut cu imobilul intrat în contabilitatea firmei mamei pensionare, în vara anului următor, în 2015, Carmen Palade a cerut divorțul.

După cum arată documentele contabile, în anul 2015, SC Pall D’or Con SA a înregistrat venituri în avans de 8.247.923 lei.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă