27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăIntrare kitsch "cochilie vierme de matase" la un pasaj din Galati

Intrare kitsch „cochilie vierme de matase” la un pasaj din Galati

Cum trebuia să arate:

 

Pasajul futuristic Dunărea - macheta inițialăFoto: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi Miercuri, 31 Iulie 2019 

Comunicatul din 31 iulie 2019 al Primăriei Galați:

,,Dintr-un loc insalubru care ameninţa să se prăbuşească peste cei care se încumetau să-l străbată, Pasajul „Dunărea” se va transforma, în următoarele opt luni, într-un obiect urban cu aspect futurist, demn să găzduiască mici evenimente publice. „Lucrarea va întregi conceptul pentru viitorul centru al oraşului Galaţi, un centru despre care îmi doresc să se vorbească în cei mai elogioşi termeni cu putinţă”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ionuţ Pucheanu.

Pasajul „Dunărea” a fost deja predat asocierii Tancrad SRL – Lemacons SRL – Proiect SA – BTFarch Ro Company SRL, care a câştigat, în urma licitaţiei, contractul în valoare de 2.350.000 de lei cu TVA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare. Oficial, lucrările vor începe luni, 5 august, şi, conform contractului, vor dura opt luni, dar primarul Ionuţ Pucheanu şi-ar dori să scurteze acest termen, până la finele anului.
Reprezentanţii asocierii care se va ocupa de pasaj au fost prezenţi ieri, alături de primar, într-o conferinţă de presă. Arhitectul Cristian Ghiţău, al cărui tată este născut în Galaţi, a ţinut să spună că lucrarea va fi dificilă, presupune o consolidare masivă, deoarece toată structura pasajului, nu numai scările, este praf şi nu mai corespunde niciunei norme: „Era mai simplu să-l scoatem şi să-l refacem din nou. A fost muncă foarte grea să găsim soluţia tehnică răspunzând unor probleme tehnice majore şi influenţând cât mai puţin traficul”.
De asemenea, pentru că spaţiile comerciale din interiorul pasajului aparţin altor proprietari decât Primăria, suprafeţele respective au fost scoase din proiect.

Ce lucrări se vor executa
Detalii despre lucrările care vor fi executate a oferit Cristian Badiu, director tehnic Tancrad: „La Pasaj se va schimba granitul pe treptele de acces în interior, se va pune marmură pe pereţi, partea electrică se va înlocui total, se va face o rigolă de evacuare a apelor într-o canalizare adiacentă. În exterior, se va face o săpătură pe tot carosabilul din strada Brăilei, se va face hidroizolaţie nouă, pentru evitarea infiltraţiilor apelor, o protecţie cu cărămidă şi se va astupa şi asfalta”.

Copertine din sticlă şi metal
Pasajul va căpăta un aspect futurist, datorită copertinelor care vor acoperi intrările, vor proteja scările de intemperii, dar vor avea şi rol decorativ. „Copertinele reprezintă un nivel tehnic foarte-foarte avansat. Ele au pornit de la o formă de scoică şi de valuri – fiind normal să se lege de Dunăre – şi ar trebui să devină ceva emblematic pentru municipiul Galaţi”, a explicat arhitectul Cristian Ghiţău.
Potrivit acestuia nu a fost deloc uşor să fie găsită soluţia tehnică şi un constructor care să realizeze aceste structuri din ţeavă roluită şi sticlă specială.
Rămâne de văzut cum va arăta totul la finalul celor opt luni contractuale de lucrări.”

 

 

Cele mai citite

Câți români își sărbătoresc onomastica de ziua Sfinților Constantin și Elena

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena.Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date,...
00:01:31

VIDEO: Un soldat rus spune că nu a vrut să ucidă

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a declarat în fața unui tribunal că nu a vrut să ucidă un civil neînarmat...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 87: 8 răniți după un atac asupra unui centru cultural recent reconstruit

UPDATE, ora 14:38: Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă