12 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021

Inspecția Judiciară o cercetează pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru abateri disciplinare

Una dintre cele trei abateri disciplinare de care este învinuită Laura Codruța Kovesi se referă la o ședință pe care ea a avut-o cu procurorii DNA din Secția a II-a – cea de infracțiuni asimilate celor de corupție.

Ședința ar fi avut loc în februarie 2017 iar ulterior, în iunie 2017, conținutul unor discuții din acea ședință au apărut în presă.

În acele dezvăluiri, despre Kovesi se spune că i s-a adresat unui procuror care ancheta retrocedări ilegale de imobile naționalizate la Timișoara, cu următoarele cuvinte: „Să decapăm până ajungem la premier”.

Aluzia ar fi fost la fostul premier Sorin Grindeanu, care la data comiterii faptelor era viceprimar la Timișoara.

Despre acele înregistrări, procurorul șef Kovesi a spus că nu sunt reale ci că „i s-au pus cuvinte în gură”.

Un alt reproș adus Laurei Codruța Kovesi și cercetat acum de Inspecția Judiciară este că șefa DNA s-ar fi adresat unor procurori din subordine în termeni denigratori. Adresarea s-ar fi făcut în cadrul unui mesaj e-mail.

În urma acestui mesaj, șefa DNA este acuzată de „atitudine nedemnă”.

Concluziile anchetei derulate de Inspecția Judiciară asupra șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, urmează a fi prezentate Secției pentru Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Dacă șefa DNA va fi găsită vinovată de aceste acuzații, sancțiunile împotriva ei ar putea însemna nu doar destituirea din funcția de procuror-șef al DNA, ci ar putea merge până la excluderea din magistratură.

Amintim că, în ultimele săptămâni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sugerat de mai multe ori, în declarațiile sale, că s-a decis să-i propună președintelui Iohannis eliberarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă