0.6 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoVom avea protecție cibernetică la finalul anului 2022. Contăm pe banii din...

Vom avea protecție cibernetică la finalul anului 2022. Contăm pe banii din PNRR

Vom avea protecție cibernetică la finalul anului 2022, cu ajutorul banilor din PNRR. Această idee figurează în programul de guvernare elaborat de premierul desemnat, Dacian Cioloș.

Acest program de guvernare susține că România își va completa securitatea cibernetică prin intermediul PNRR. PNRR ar urma să aducă bani și pentru protejarea infrastructurii cibernetice a României.

„Domeniul cibernetic militar a devenit o categorie de forţe similară cu cea a forţelor terestre, navale şi aeriene. Prin complexitate, importanţă şi nivel de resurse, securitatea cibernetică trebuie să devină un obiectiv important al Armatei Române. La nivel de reforme, asigurarea securităţii cibernetice a entităţilor publice şi private care deţin infrastructuri cu valenţe critice este o prioritate cuprinsă în PNRR cu termen de finalizare a implementării până la 31 decembrie 2022. Obiectivul acestei reforme este de a continua procesul de consolidare a rezilienţei entităţilor publice şi private care deţin infrastructură critică împotriva riscurilor cibernetice”, indică noul program de guvernare.

Vom avea protecție cibernetică la finalul anului 2022

Programul elaborat sub coordonarea lui Dacian Cioloș este al viitorului Guvern. Din acest motiv, programul va fi aplicat dacă noua formulă de Guvern va fi aprobată de Parlament.

Totuși, chestiunea securității cibernetice este deja abordată în mai multe documente oficiale, deja aprobate. Unul dintre acestea este Strategia Militară a României, în cea mai recentă variantă, din anul 2021.

“Îndeplinirea acestor misiuni şi asigurarea conducerii forţelor se realizează prin Comandamentul Apărării Cibernetice, Centrul de operații cibernetice, Agenția de tehnologia informației, Agenția de apărare cibernetică și Centrele de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CRISC) din compunerea categoriilor de forţe și a comandamentelor de sprijin”, indică Strategia Militară a României.

La mijlocul anului 2020, procurorii anunțau că au identificat o tentativă de atac cibernetic asupra spitalelor Covid.

22,3 miliarde de dispozitive vor fi legate la internet

Aceeași temă este analizată și la nivelul Uniunii Europene.

“Atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai numeroase și mai sofisticate în întreaga Europă. Se preconizează că această tendință va continua să crească în viitor, date fiind previziunile conform cărora 22,3 miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internetul obiectelor până în 2024. Un răspuns mai solid în materie de securitate cibernetică pentru a construi un spațiu cibernetic deschis și securizat poate spori încrederea cetățenilor în instrumentele și serviciile digitale”, indică un document difuzat de Parlamentul European.

Centrul UE de securitate cibernetică este la București

Încă din decembrie 2020, Uniunea Europeană a aprobat candidatura României de a găzdui, la București, un “Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică”.

În candidatura depusă de România, unul dintre argumente a fost acela că țara noastră este pe locul al treilea în lume în ceea ce privește viteza rețelei de internet fix. În cazul României, viteza ar fi de 175 MB / secundă. Drept comparație, media la nivel mondial este de 84 MB / secundă.

Centrul de la București va îmbunătăți coordonarea cercetării și a inovării în domeniul securității cibernetice. Centrul va fi instrumentul UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea în securitatea cibernetică.

Centrul de la București va funcționa până la data de 31 decembrie 2029. Ulterior, dacă UE nu decide menținerea lui, Centrul va fi desființat.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă