26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUn deputat român monitorizează acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Un deputat român monitorizează acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Un deputat român monitorizează acordul Republicii Moldova pentru asocierea cu Uniunea Europeană.

Liderul Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a avut o întâlnire cu eurodeputatul român Dragoș Tudorache. Europarlamentarul Tudorache este raportor pentru Acordul de Asociere cu UE al Republicii Moldova.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a sosit la Chișinău, relatează presa din Republica Moldova. Tudorache a venit ca raportor al Comisiei de politică externă din Parlamentul European pentru implementarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE. Dragoș Tudorache este și coordonator al activităților Parlamentului European de susținere a democrației parlamentare în Republica Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European vor semna un Memorandum de înțelegere, a anunțat Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

Igor Grosu conduce Parlamentul în formula sa pro – occidentală, rezultată din ultimele alegeri legislative.

Un deputat român monitorizează acordul Republicii Moldova pentru asocierea cu UE

Igor Grosu i-a prezentat lui Dragoș Tudorache prioritățile noului Parlament. Printre acestea se numără lupta împotriva corupției și susținerea reformei în Justiție. ”Ne dorim instituții funcționale în stat, care, indiferent de conjunctura politică, să lucreze în beneficiul oamenilor”, a declarat Igor Grosu.

Puterea politică de la Chișinău, reprezentată de șefa statului, de Parlament și de Guvern, are acum o orientare comună. Aceste autorități spun că doresc integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar România le susține eforturile. Acest punct de vedere este exprimat și de Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.

„Vă mulțumim pentru susținerea constantă pe care Parlamentul European o acordă Republicii Moldova în procesul de modernizare și dezvoltare, dar și de integrare europeană”

Igor Grosu,

Președintele Parlamentului de la Chișinău

Nu doar UE ci și NATO are un parteneriat cu Republica Moldova, chiar dacă Republica Moldova e mai rezervată în relația cu NATO decât în cea cu UE. Secretarul general, Jens Stolteberg, a avertizat că trupele pe care Rusia le menține în Transnistria sunt un pericol nu doar pentru Republica Moldova ci și pentru alte țări din Europa.

„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Trupele rusești din Transnistria constituie un pericol pentru Republica Moldova dar și pentru România, întrucât distanța de la Tiraspol la București este de numai 400 de kilometri.

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova a fost la București

Acum câteva luni, o delegație condusă de deputatul Igor Grosu a venit la București. La acel moment, Igor Grosu a avut discuții cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, precum și cu premierul Florin Cîțu. Potrivit presei de la Chișinău, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, i-a mulțumit premierului Cîțu pentru sprijinul constant oferit de România Republicii Moldova, mai ales de la începutul pandemiei.

Conform înțelegerii dintre președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, Guvernul României a trimis deja la Chișinău, ca donație, vaccin anti – Covid produs de AstraZeneca. Dar cantitatea oferită de România a fost mult sub necesarul Republicii Moldova. Aceasta este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie.

Ulterior însă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a adresat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, o cerere ca Rusia să livreze Republicii Moldova vaccin anti – Covid. Cererea a fost transmisă în cadrul unei întrevederi pe care Maia Sandu a avut-o cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Cel mai recent, la finalul săptămânii trecute, o delegație a Guvernului Republicii Moldova, condusă de vicepremierul Vladislav Kulminski, a mers în vizită la Moscova. Reprezentanții Republicii Moldova au rugat Rusia să accepte acordul prin care ar livra gaze Republicii Moldova.

Poziția autorităților de la Chișinău în chestiunea energiei este diferită de cea a României. După cum deja am informat, România dorește să-și reducă până la zero dependența de gazele provenite din Rusia. România speră să realizeze acest obiectiv prin exploatarea rezervelor de gaz existente în platoul continental al Mării Negre.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un nou incendiu la metrou

Un nou incendiu a avut loc la metrou, la doar două zile după incidentul din apropiere de stația Piața Romană, pe aceeași magistrală. Staţiile de...

Piedone contestă condamnarea cu închisoare primită în dosarul Colectiv

Primarul Cristian Popescu Piedone contestă condamnarea cu închisoare primită în dosarul Colectiv. Piedone primise din partea judecătorilor patru ani de închisoare. Infracțiunea pentru care...

Un viitor Parc de distracții la Parța, în județul Timiș

În județul Timiș se pune la cale construirea pe o suprafață imensă a unui Parc de distracții, asemănător Futuroscope sau Tivoli, pe 70 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă