35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoTAROM, explicații pentru angajările directe în timp de restructurare

TAROM, explicații pentru angajările directe în timp de restructurare

Conducerea TAROM susține că este îndreptățită să angajeze 180 de oameni fără concurs public, cu toate că transportatorul aerian de stat se află în proces de restructurare.

Cotidianul național “România liberă” a dezvăluit, săptămâna trecută, că, deși, teoretic, în plin proces de restructurare, Compania Națională de Transport Aerian TAROM S.A. angajează prin procedură de recrutare internă, fără concurs public, 180 de oameni.

Conducerea companiei aerine de stat susține că TAROM este îndreptățită să facă aceste angajări.

“Potrivit Codului Muncii, în cadrul procedurii de concediere colectivă angajatorul are obligația de a identifica metode și mijloace adecvate de limitare a numărului de salariați ce vor fi concediați. Organizarea de concursuri interne pentru ocuparea posturilor vacante, conform nevoilor operaționale curente, reprezintă o măsură ce poate conduce la reducerea numărului de salariați concediați, în măsura în care aceștia au aptitudinile necesare ocupării acestora, fiind agreată și cu partenerii sociali (sindicate). Măsura este una uzuală în cadrul procedurilor de concediere colectivă și este încurajată de legislația muncii”, au precizat reprezentanții TAROM, pentru “România liberă”, după ce i-am solicitat directorului general, Cătălin Radu Prunariu, explicații legate de ocuparea a 180 de posturi fără concursuri publice.

Reprezentanții TAROM mai precizează că “în cazul în care posturile nu vor fi ocupate prin recrutare internă, se vor organiza și concursuri externe”.

Amenințare teroristă în aeronava TAROM către Turcia

TAROM organizează și concursuri publice pentru ocuparea unor posturi mai slab plătite din cadrul companiei.

Pe site-ul companiei aeriene de stat au fost publicate două anunțuri pentru angajarea unui electrician și a unui instalator.

Pentru posturi semnificativ mai bine plătite, din cadrul serviciilor de zbor intern, zbor extern, cargo și altor departamente ce presupun lucru în birou, TAROM nu organizează concursuri publice, apelând la procedura de recrutare internă.

Practic, angajații concediați recent au șansa de a se întoarce în companie.

“România liberă” a mai obținut informații conform cărora pe zborul de seară al TAROM de la București la Istanbul, din data de 31 octombrie 2021, a avut loc o amenințare cu bombă.

Le-am solicitat reprezentanților TAROM detalii legate de modul în care a fost gestionată această situație.

“Amenințările teroriste sunt un risc inerent al zilelor noastre (din nefericire) și toate companiile aeriene implementează proceduri specifice pentru a înlătura acest risc, iar TAROM nu face excepție. Aceste proceduri sunt dezvoltate și validate în cooperare cu organismele specializate în securitate aeronautică, iar având în vedere clasificarea acestor informații, nu putem să vă detaliem modalitățile lor de implementare. Va asigurăm că în cazuri de amenințări teroriste, TAROM ia toate măsurile necesare pentru a asigura pasagerilor noștri o călătorie lipsită de orice fel de risc, conform reglementărilor internaționale în vigoare”, ne-au declarat reprezentanții companiei aeriene de stat.

Cotidianul național “România liberă” va continua să publice dezvăluiri legate de procesul de restructurare a TAROM.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ucraina exportă deja energie către UE. Care este prima țară beneficiară

Ucraina a început să exporte energie către Uniunea Europeană(UE), au anunţat, joi, premierul ucrainean Denîs Şmîhal şi preşedintele Comisiei, Ursula Von der Leyen. Primele livrări...

Președintele indonezian sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei

Președintele indonezian este la Kiev unde sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei, în încercarea de a debloca exporturile de cereale ucrainene, de care țara...

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă