25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘeful DGIA, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, este trecut în...

Șeful DGIA, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, este trecut în rezervă

Șeful DGIA (Direcția Generală de Informații a Apărării), generalul cu patru stele Marian Hăpău, este trecut în rezervă, prin decret al președintelui Klaus Iohannis.

DGIA are două componente – cea de informații militare și cea de contrainformații militare. Directorul general al DGIA le coordonează pe ambele.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului Marian Hăpău. Decretul a fost semnat de șeful statului la data de 27 iunie 2022, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform decretului, generalul cu patru stele Marian Hăpău, din Ministerul Apărării Naţionale, trece în rezervă la data de 2 iulie 2022. Aparent, motivul acestei decizii este faptul că, la această dată, generalul Hăpău împlinește 60 de ani și, drept urmare, iese la pensie.

Amintim că, la data de 26 iunie 2022, a trecut în rezervă și șeful Direcției Informații Militare. Acesta era generalul locotenent (cu trei stele) Marian Sima. Pentru acesta, decretul de trecere în rezervă fusese semnat de președintele Iohannis la 22 iunie 2022.

Șeful DGIA era cel mai vechi șef de serviciu secret aflat încă în funcție

Marian Hăpău provenea din Forțele Terestre, ca ofițer de transmisiuni. Din biografia lui se remarcă însă faptul că a fost, timp de nouă ani, ofițer de contraspionaj. Ulterior, în perioada 2009 – 2012, a fost șef al Direcţiei Contrainformaţii şi Securitate Militară şi locţiitor al directorului general al DGIA. Din anul 2013, generalul Hăpău a fost director general al DGIA. La un moment dat, circula zvonul că va prelua conducerea Statului Major al Apărării, însă acest lucru nu s-a confirmat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Şoferii bucureşteni riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, din 15 august

Conducătorii auto riscă sancţiuni de 200 lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei...

Peste 2.600 noi cazuri de COVID. Mai puține decât ieri

2.651 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 mai puţine faţă de ziua anterioară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă