0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSecuritatea cibernetică a României trebuie asigurată până la finalul anului 2022

Securitatea cibernetică a României trebuie asigurată până la finalul anului 2022

Securitatea cibernetică a României trebuie asigurată cu bani din PNRR, indică programul de guvernare elaborat de Dacian Cioloș. Conform acestui program, termenul limită pentru asigurarea securității cibernetice este 31 decembrie 2022.

„La nivel de reforme, asigurarea securităţii cibernetice a entităţilor publice şi private care deţin infrastructuri cu valenţe critice este o prioritate cuprinsă în PNRR cu termen de finalizare a implementării până la 31 decembrie 2022”, indică documentul.

Securitatea cibernetică a României trebuie asigurată până la finalul anului 2022

Programul de guvernare a fost elaborat de Dacian Cioloș în calitate de premier desemnat. Programul va intra în vigoare dacă va fi aprobat de plenul Parlamentului.

Anterior, securitatea cibernetică era un obiectiv prezent și în Strategia Militară a României, ediția 2021. Această Strategie este valabilă între anii 2021 – 2024.

În Strategia Militară a României, obiectivul este „continuarea dezvoltării structurilor pentru operații în spațiul cibernetic”. Este de menționat că Strategia Militară se referă la componentele militare ale țării, deși vulnerabilități există și la instituțiile civile.

Atacurile cibernetice împotriva unei țări pot pregăti declanșarea unui război și pot submina economia națională. Sunt cunoscute, în acest sens, atacturile cibernetice asupra unor state ex – comuniste membre NATO, despre care se pare că au pornit din Rusia.

Există suspiciunea că atacurile cibernetice pot fi și un procedeu de falsificare a rezultatelor unor alegeri.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Bărbat înarmat cu pistol încărcat, într-un avion ce a zburat către SUA

Un bărbat călătorit cu avionul din Barbados la Miami, statul Florida, cu un pistol încărcat în buzunar, a potrivit presei de peste ocean. Pasagerul a...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă