14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRăzboiul rece dă fiori întregii Europe. Americanii aduc trupe și arme nucleare

Războiul rece dă fiori întregii Europe. Americanii aduc trupe și arme nucleare

Războiul rece dă fiori întregii Europe iar americanii aduc trupe și arme nucleare. Statele Unite aduc trupe în România și arme nucleare în Germania. Statele Unite și Rusia au declanșat un nou „Război rece”. În această confruntare România, membru NATO, are un rol mult mai important decât acum 50 de ani, când era alături de URSS.

Statele Unite își dezvoltă capacitatea militară în Europa, răspunzând astfel provocării lansate de Rusia. Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) a anunțat că a “reactivat” Comandamentul 56 Artilerie. Acest comandament are sediul în Germania. În acest moment, Statele Unite își sporesc simultan atât trupele din Germania cât și pe cele din România.

Comandamentul 56 Artilerie al Statelor Unite, cu sediul la Wiesbaden (Germania), a fost repus în funcțiune printr-o ceremonie desfășurată la data de 8 noiembrie.

“Reactivarea Comandamentului 56 Artilerie va oferi Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa și Africa capacități semnificative în operațiuni multidomeniu”, a declarat generalul Stephen J. Maranian, șeful Comandamentului 56.

Americanii aduc trupe și arme nucleare

Presa occidentală dezvăluie că acest comandament reprezintă o bază nucleară unde Statele Unite dețin rachete hipersonice. Rachetele lansate din Germania ar lovi Moscova în mai puțin de 22 de minute, susține publicația Irish Sun.

Șeful Comandamentului 56 este generalul de artilerie Stephen J. Maranian, un ofițer cu experiență în misiunile SUA din Afganistan și Irak. Generalul Maranian a precizat că, din acest moment, Statele Unite au “capacități sporite” pentru operațiuni multidomeniu în Europa.

“Reactivarea Comandamentului 56 Artilerie va oferi Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa și Africa capacități semnificative în operațiuni multidomeniu”

Stephen J. Maranian,

General american

Statele Unite își sporesc simultan trupele din Germania și din România. În cele două baze de la Kogălniceanu se află circa o mie de militari americani. Un fost ministru al Apărării, Mihai Fifor, preciza că România a cerut prezența permanentă a trupelor SUA pe teritoriul ei.

“Am solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani la Kogălniceanu. De pe Kogălniceanu facem operaţiuni de Poliţie Aeriană. E firesc să putem contribui la extinderea bazei”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

Și pe teritoriul României există armament american dar acesta are doar rol defensiv, pentru descurajarea unui atac împotriva NATO.

Statele Unite își sporesc forța militară în Europa pentru a-și proteja aliații împotriva Rusiei. Amenințarea a devenit evidentă în momentul în care Rusia a atacat Ucraina, în anul 2014, ocupând ilegal peninsula Crimeea. Agresiunea Rusiei a fost facilitată de faptul că, nefiind stat membru ci doar partener cu NATO, Ucraina nu beneficiază de protecție totală din partea NATO.

Încă nu există consens în NATO pentru primirea Ucrainei

Ucraina a cerut, ce-i drept, să fie primită în NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, explica însă, acum câteva zile, că nu există încă un consens între țările NATO cu privire la momentul în care ar putea fi primită Ucraina. Autoritățile de la Kiev se tem de o nouă ofensivă a Rusiei.

Pe de altă parte, propaganda rusă se referă periodic la noi tipuri de arme care ar intra în dotarea trupelor rusești din zona Mării Negre, mai ales a celor din Crimeea.

„Echipele sistemelor mobile de rachete antinavă de apărare de coastă Bal și Bastion dintr-o formațiune de rachete / artilerie a Flotei Mării Negre au organizat exerciții pentru a elimina un grup de nave de suprafață ale inamicului simulat în Marea Neagră”, anunța, acum două săptămâni, conducerea Flotei Mării Negre a Rusiei. Testele făcute cu noua rachetă Bal “au confirmat capacitatea ei de a distruge navele inamicului de la o distanță de peste 500 de kilometri, iar noul sistem de orientare permite distrugerea și țintelor de pe țărm”. Potrivit agenției rusești Sputnik, instalațiile mobile de lansare Bal sunt conectate la sisteme radar “pentru detectarea inamicului de la o distanță de 500 de kilometri”.

Dacă informația este reală, una dintre țintele rachetelor rusești din Crimeea ar fi baza aeriană de la Kogălniceanu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă