30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPeste 650 de militari francezi din Forța de Răspuns NATO sunt în...

Peste 650 de militari francezi din Forța de Răspuns NATO sunt în România

Peste 650 de militari francezi din Forța de Răspuns NATO (NRF) au ajuns în România. Această informație este prezentată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

Subiectul a fost discutat la întrevederea dintre ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și președintele Comisiei de Afaceri externe, apărare și forțe armate din Senatul Franței, Christian Cambon. Cei doi oficiali s-au întâlnit la București la data de 5 aprilie 2022.

„Demnitarul român a adresat mulţumiri pentru angajamentul substanțial al Franței în ceea ce privește consolidarea prezenței aliate pe flancul estic al NATO. În acest context a făcut referire la vizita recentă, alături de omologul francez, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu ocazia dislocării celor peste 650 de militari din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, componentă a Forței de Răspuns a NATO cu nivel de reacție foarte ridicat / VJTF”, precizează un comunicat al MApN.

VJTF este unitatea cea mai rapidă a NATO și face parte din Forța de Răspuns a NATO (NRF).

Acum o lună, miniștrii Apărării din România și Franța, Vasile Dîncu și Florence Parly, s-au întâlnit la Kogălniceanu. Acolo se aflau deja un mare număr de militari francezi. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, anunțase, în acel context, că misiunea din România este prima din istoria NRF.

Prima misiune pentru Forța de Răspuns NATO este cea din România

Practic, în acest moment, din punct de vedere numeric, Franța are cel de-al doilea contingent străin din România, după cel al SUA. În România se află circa 2000 de militari americani.

Separat de aceștia, NATO a aprobat trimiterea de patru noi grupuri de luptă în estul Europei. Unul dintre ele va funcționa în România. Grupul din România va fi un batalion multinațional condus de Franța. Această unitate va include și militari belgieni. Președintele Iohannis a cerut, recent, ca și Spania să trimită militari în cadrul Battle Group Romania.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Weekend prelungit. Bugetarii sunt liberi pe 15 august

Ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat, astfel că majoritatea românilor vor beneficia de o minivacanță la mijlocul acestei luni. Adormirea...

Au fost lansate licitaţiile pentru cele patru tronsoane ale Autostrăzii A13

Asociaţia Pro Infrastructură a transmis, luni, că au fost lansate licitaţiile pentru cele patru tronsoane ale Autostrăzii A13, Sibiu-Făgăraş în lungime de 68,05 kilometri. „Licitaţii...

Grâul, mai ieftin ca înainte de război. Cum este posibil?

Conform Bursei de Valori din Chicago, pe 2 februarie contractele futures pe grâu (cele care „rezervă” achiziția produsului) erau în jur de 875 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă