25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoParchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere arestarea preventivă a 12 cetățeni români, dintre care patru sunt funcționari publici.

Această intenție este anunțată de Parchetul European, în cadrul anchetei pe care o desfășoară simultan în România și în Austria. EPPO a anunțat că a pus oficial sub acuzare 12 persoane în urma celor 160 de percheziţii domiciliare realizate în ziua de 28 iunie 2022. Ancheta se referă la „presupuse fraude cu fonduri europene şi româneşti de peste cinci milioane de euro, deturnate printr-un mecanism financiar complex”.

Pentru 12 persoane se cere arestarea preventivă pe termen de 30 de zile. Cererea a fost înaintată judecătorilor pentru drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti. Persoanele vizate sunt suspectate de participare la o grupare criminală organizată, folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente false sau inexacte sau a unor declaraţii incomplete, în cazul în care fapta are ca rezultat obţinerea de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene şi obţinerea ilegală de fonduri naţionale. De asemenea, aceste persoane sunt acuzate de spălare de bani.

Una dintre metodele folosite de infractori era decontarea de servicii fictive. Serviciile erau declarate a fi prestate de firme care aparțineau unor membri ai grupului. Un alt procedeu prin care se obțineau ilegal bani era reprezentat de angajările fictive.

Cererea privind arestarea preventivă este analizată de Tribunalul Municipiului București

Anchetatorii au solicitat documente și de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, cu sediul la Timișoara.

„Am colaborat foarte bine cu anchetatorii și toate documentele care ne-au fost solicitate au fost puse la dispoziția acestora, instituția noastră fiind la fel de interesată de rezolvarea acestui gen de probleme apărute în gestionarea fondurilor europene”, ne-a transmis ADR Vest.

Procurorii EPPO estimează prejudiciul din dosar la circa cinci milioane de euro. Potrivit ADR Vest, „prejudiciul total de 5 milioane de euro nu a fost realizat de cele cinci firme care au implementat proiecte prin ADR Vest. Nici nu ar fi avut cum să fie astfel, din moment ce valoarea totală a celor cinci contracte vizate este de aproximativ 500.000 de euro. Verificarea posibilității ca în spatele celor care au depus și implementat proiectele să fie alte persoane care au avut alte interese nu face parte din activitatea noastră, legile si procedurile ne dau un mandat clar cu privire la limitele pe care ADR Vest le are pentru investigarea firmelor”.

Un detaliu precizat de EPPO este că ancheta a început acum șase luni. Presupusele infracțiuni ar fi fost comise începând cu anul 2017. Potrivit EPPO, la acțiunile sale din România participă și ofițeri din Direcția Generală Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne. Acest detaliu sugerează că sunt suspectați și angajați ai MAI. Ofițerii DGA cooptați în ancheta EPPO sunt din structura centrală a MAI, de la Cluj și de la Timișoara.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Scriitoarea JK Rowling a primit amenințări cu moartea

JK Rowling, cunoscută mai ales pentru seria de cărți fantasy „Harry Potter”, a primit o amenințare cu moartea pe Twitter după ce a condamnat...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă