31 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. Nicușor Dan a transformat Centrul Istoric în raiul parcagiilor. FOTO și...

EXCLUSIV. Nicușor Dan a transformat Centrul Istoric în raiul parcagiilor. FOTO și VIDEO

Zona pietonală a Centrului Istoric din Capitală a devenit un adevărat “rai al parcagiilor”, care câștigă ilegal sume frumoase de bani, pentru locuri rezervate bolizilor petrecăreților, chiar sub ochii Poliției Locale București.

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată cum persoane rezervă ilegal locuri de parcare pe spațiul destinat pietonilor din Centrul Istoric al Capitalei, pretinzând sume de bani de la conducătorii auto.

Unul dintre așa-numiții “parcagii” din Centrul Istoric se declară chiar nemulțumit de suma de bani oferită conducătorii auto.

Persoana care pretinde ilegal bani spune că trebuie “să fie măcar 20 de lei”.

Sub nasul polițiștilor locali

Pe strada Blănari din Centrul Istoric, de exemplu, zonă patrulată de agenți ai Poliției Locale a Municipiului București (PLMB), după cum susține Primăria Capitalei, un parcagiu strânge și peste 1.200 de lei pe seară, conform informațiilor obținute de reporterii noștri.

“Strada Blănari este inclusă în itinerariile de patrulare ale echipajelor din cadrul D.G.P.L.C.M.B. Pentru faptele de nerespectare a regimului de circulație rutieră, conform OUG nr.195/2002, cât și pentru faptele de  nerespectare a normelor de conviețuire socială, respectiv persoanelor care pretind sume de bani de la conducătorii auto, de la începutul anului și până în prezent, au fost aplicate mai multe sancțiuni contravenționale”, precizează Primăria Municipiului București (PMB), într-un răspuns oficial adresat RL.

PMB susține că echipajele aparținând Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București acționează, permanent, prin patrulare pe itinerariile stabilite și în punctele de control acces menționate, respectiv intersecția străzilor Doamnei cu Eugeniu Carada și Smârdan cu Doamnei.

Foto: Laurențiu Mușoiu

Poliția locală cere ajutor de la rutieră

Patrulele echipajelor PLMB nu par să-i fi impresionat nici pe cei care pretind ilegal sume de bani și nici pe conducătorii auto care parchează și în timpul zilei mașinile pe pietonal.

“Pentru asigurarea măsurilor specifice și punerea în aplicare a actelor normative în vigoare la regimul circulației rutiere, în zona teritorială de competență, periodic, poliţiştii locali ai D.G.P.L.C.M.B. desfășoară, alternativ, pe segmente de drum, activități de control al modului de acces auto”, mai precizează PMB.

Reprezentanții administrației publice locale susțin că au solicitat sprijinul poliției rutiere.

“Totodată, având în vedere Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.11/2017, conform căreia doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, D.G.P.L.C.M.B. a solicitat Brigăzii Rutiere Bucureşti sprijin în vederea luării măsurilor legale care se impun față de conducătorii auto care nu respectă regimul circulației rutiere pe segmentul de drum menționat”, mai arată PMB.

Reprezentanții Primăriei Capitalei mai menționează că Strada Blănari face parte, conform D.P.G. nr.171/07.02.2011 privind modificarea D.P.G. nr.766/2005, din perimetrul Centrului Istoric al Municipiului București.

“Conform H.C.G.M.B nr.273/2020, pentru aprovizionarea agenților comerciali, este permis accesul auto, în intervalul orar 06,00-10,00, cu condiția ca autovehiculele să nu depășească masa maxim autorizată de 3.5 tone”, se mai arată în răspunsul PMB.

Administrația publică locală mai menționează că pentru asigurarea salubrizării zonei, în baza H.C.G.M.B. nr.247/2018, se permite accesul autospecialelor, în intervalul orar 03:30-10:30.

Autovehiculele din imaginile suprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” nu se încadrează în niciunul dintre cazurile exceptate de la lege.

Foto: Laurențiu Mușoiu

Potrivit PMB, sunt exceptate de la prevederile D.P.G. nr.766/2005 următoarele categorii de autovehicule destinate:

  • intervenției în situații de urgență (ambulanță, pompieri, SMURD, poliție etc)
  • transportului valori;
  • intervenției la rețele utilitare;
  • accesului auto autorizat pentru asigurarea funcționalității instituțiilor publice;
  • alte situații excepționale prevăzute prin lege (persoane nedeplasabile, persoane cu handicap locomotor etc).

Mai mult, precizează municipalitatea, Comisia Tehnică de Circulație a avizat adiționarea indicatorului “acces interzis” cu indicatorul “cu excepția riveranilor”, semne montate în loc vizibil, la ambele capete ale străzii. În consecinţă, în zona menționată de dumneavoastră, sunt permise accesul și staționarea autovehiculelor aparținând riveranilor.

Citește și:

GALERIE FOTO. O plimbare prin Centrul Istoric te poate trimite la ortoped

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vestigii vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu Neamț

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din...
00:01:00

VIDEO: Ambasadorul ucrainean întâmpină o navă de cereale în portul italian

Nava "Rojen" care transporta porumb din Ucraina a sosit vineri (12 august) în portul Ravenna din nordul Italiei, după ce a făcut escală în...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 171: Zelenski cataloghează din nou acțiunile armatei lui Putin drept teroriste

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă