25.4 C
București
miercuri, 10 august 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDNA anunță un dosar despre Cîțu. Procurorii lucrează înainte de Congresul PNL

DNA anunță un dosar despre Cîțu. Procurorii lucrează înainte de Congresul PNL

DNA anunță un dosar despre Cîțu, chiar în ultimele zile înainte de Congresul PNL.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat Comunitatea Declic că, pe baza unor sesizări primite de la această organizație, are în lucru un dosar legat de numele lui Florin Cîțu.

Comunitatea Declic a anunţat, ieri, că DNA i-a confirmat existența unui dosar in rem, legat de numele premierului Cîțu. În respectivul dosar apare și numele Mioarei Costin, care la momentul faptelor cercetate era consilier al premierului.

Acuzațiile investigate de procurorii DNA pornesc de la informațiile privind existența unui document cu antetul Guvernului, care ar fi fost transmis din cabinetul consilierei Mioara Costin. Documentul era adresat unora dintre filialele județene ale PNL.

În acel document, Mioara Costin dădea instrucțiuni despre cum să se desfășoare campania din interiorul PNL, în vederea Congresului din 25 septembrie 2021. Scopul campaniei era ca Florin Cîțu să fie ales președinte PNL.

DNA anunță un dosar despre Cîțu, subliniază Comunitatea Declic

„Direcția Națională Anticorupție a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunității Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîțuși al fostei consiliere de stat Mioara Costin”, a transmis Comunitatea Declic.

Declic spune că infracțiunile anchetate “sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu”.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a explicat în fața presei că DNA lucrează la două dosare, nu doar la unul. Premierul subliniază că este o cercetare in rem. Adică se cercetează fapte, nu anumite persoane, deci nu ar fi cercetat el.

“Înțeleg că sunt două dosare. Dar sunt in rem, sunt pe faptă, nu au nicio legătură cu persoana. Este mizerabil să le asociezi cu persoana mea cu două zile înainte de Congresul PNL”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Nu se știe cine a adus în spațiul public textul pe care consiliera Mioara Costin îl adresa unor filiale PNL.

Dezvăluirea care îl afectează pe Cîțu putea fi făcută de un apropiat al lui Orban. Cei doi sunt contracandidați la funcția de președinte PNL. Orban a evitat să comenteze această acuzație la adresa lui Cîțu.

„Am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL. Practic, cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică”

Ludovic Orban,

Președintele PNL

Ludovic Orban, președinte și candidat la funcția de președinte, admitea, acum câteva zile, că în PNL se derulează o campanie „urâtă”.

“Anunțul Direcției Naționale Anticorupție privind începerea anchetei reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunțul Declic, existența unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârșită o infracțiune. Mai mult, se confirmă că denunțul depus îndeplinește condițiile de formă legale”, anunța comunicatul de presă transmis, ieri, de DECLIC.

Abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu

„Acum că procurorii au început cercetările sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentantă a Declic.

Faptele cercetate de procurori sunt două infracţiuni de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Aceste fapte sunt prevăzute de Legea 78 / 2000 și de Codul Penal.

Ancheta procurorilor a pornit pe baza unui denunț depus de Declic la DNA, la 30 iulie 2021.

„Vrem să știm cu toții, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîțu și fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârșit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnități publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din Justiție să nu facă nimic pentru a lămuri situația”, afirma Anduța Karetsou, campaigner Declic, în momentul depunerii denunțului la DNA.

La momentul când Declic a depus plângere la DNA împotriva lui Florin Cîțu și a Mioarei Costin, aceasta își prezentase deja demisia. Ea a renunțat la funcția de consilier de stat al premierului.

Premierul nu a comentat niciodată presupusa vinovăție, în acest caz, a Mioarei Costin. Cîțu susține însă că textul analizat de DNA nu a fost un document al Guvernului. Ar fi fost document al Guvernului doar dacă era avizat de premier. Dar premierul spune că nu l-a avizat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...

4 motive pentru care ar trebui să oferiți cadouri personalizate

Lumea continuă să evolueze într-un ritm frenetic și multe lucruri care erau ideale sunt acum considerate „de modă veche”, în timp ce modalități noi...

Se lărgește prăpastia dintre bogați și săraci în școala românească

Mulți ani s-a vorbit în spațiul public despre cele două Românii din școli: fandoseala odraslelor politicienilor sau oamenilor de afaceri cu background suspect și...
Ultima oră
Pe aceeași temă