6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoArmata Rusiei din Transnistria este cea mai apropiată de România

Armata Rusiei din Transnistria este cea mai apropiată de România

Armata Rusiei din Transnistria este cea mai apropiată de România, dintre unitățile terestre ale Kremlinului. Cel mai recent avertisment privind această forță militară vine de la Anatol Şalaru. Acesta a fost ministru al Apărării în Guvernul Republicii Moldova.

Acum două zile, într-o emisiune la TVR Moldova, Șalaru a precizat că Rusia are în Transnistria peste 2000 de militari. Acestora li se pot adăuga 20.000 – 30.000 de rezerviști pe care îi poate mobiliza regimul separatist de la Tiraspol. Armamentul și echipamentul necesar acestor trupe a fost adus de Rusia în Transnistria în anul 2011. La acel moment, Rusia încă nu ocupase Crimeea, deci relațiile Rusiei cu Ucraina erau normale. Drept urmare, armamentul rusesc a ajuns în Transnistria tranzitând teritoriul Ucrainei, a dezvăluit fostul ministru Șalaru.

Ulterior, după anul 2014, când Rusia a atacat Ucraina, relațiile dintre aceste două țări s-au deteriorat grav. “Atunci când Rusia va dori să facă o provocare la Nistru sau împotriva Ucrainei oricând poate să o facă, să o realizeze”, estimează fostul ministru Șalaru.

Cea mai probabilă misiune de luptă pe care o poate primi armata Rusiei din Transnistria ar fi să participe la atacarea Ucrainei. Atacul Rusiei asupra Ucrainei era anticipat că s-ar produce în ziua de 16 februarie 2022. Totuși, până în acest moment, această informație, oferită de presa occidentală, nu s-a confirmat. Rusia a anunțat în schimb că a început retragerea unor unități dintre cele dislocate la frontierele Ucrainei. Dar această retragere nu se referă și la militarii ruși din Transnistria.

Un avertisment privind armata rusă din Transnistria fusese lansat public, la București, de Adrian Zuckerman, în perioada în care era ambasador al SUA în România. Ambasadorul SUA avertiza că militarii ruși din Transnistria și din Crimeea sunt un pericol pentru România.

Armata Rusiei din Transnistria este la 400 de kilometri de București

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, declara, în septembrie 2020, ambasadorul Zuckerman.

În replică, Rusia anunța, anul trecut, că de fapt România ar dori să ocupe Transnistria. Un element real, însă cu rol defensiv, a fost aducerea în România, în județul Vrancea, de sisteme de rachete americane HIMARS.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă