6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAliații germani apără România de ruși

Aliații germani apără România de ruși

Aliații germani apără România de ruși, în misiunile de pe Flancul Estic al NATO. Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, i-a mulțumit ambasadorului Germaniei, Peer Gebauer, pentru participarea țării sale la misiunile de pe Flancul Estic, în România.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, i-a mulțumit ambasadorului Germaniei la București, Peer Gebauer, “pentru angajamentul Republicii Federale Germania în implementarea măsurilor de descurajare și apărare dedicate Flancului Estic aliat”. Cei doi oficiali s-au întâlnit, ieri, la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Întâlnirea ministrului român cu ambasadorul german are loc după ce Germania a trimis avioane de luptă în România. Acestea au realizat, în anul 2021, “misiuni de poliţie aeriană consolidată” în serviciul NATO. Misiunile au fost realizate, în colaborare, de aeronave ale României, Germaniei și Marii Britanii.

Un detaliu interesant este legat de sala de ședințe în care s-au purtat discuțiile. Potrivit fotografiilor difuzate de MApN, în sală se aflau și portretele primilor doi regi ai României, de origine germană – Carol I și Ferdinand.

Aliații germani apără România de ruși, executând misiuni de Poliție Aeriană

În premieră în anul 2021, timp de trei săptămâni, avioane de luptă Typhoon ale Germaniei au executat misiuni de poliție aeriană în România. Aceste acțiuni NATO au rolul să descurajeze o agresiune din partea Rusiei. Ministrul Ciucă a salutat acest parteneriat cu Germania.

 “I-am transmis diplomatului german aprecieri pentru angajamentul Republicii Federale Germania în implementarea măsurilor de descurajare și apărare dedicate Flancului Estic”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în mai multe rânduri pentru exerciții militare comune, în România, cu invitarea trupelor din celelalte țări membre sau partenere cu NATO. Pe de altă parte, la bazele din România sunt permanent prezenți militari ai Statelor Unite.

“Noi ne pregătim de misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Toți oficialii români au subliniat că NATO este o alianță doar cu rol defensiv dar care nu ezită să-și apere interesele și membrii.

La misiunile de Poliție Aeriană din România, Germania a trimis un detașament compus din 40 de militari, cu avioane Eurofighter Typhoon. Aviatorii germani au cooperat la aceste misiuni cu camarazi din Forțele Aeriene ale Marii Britanii și ale României. Avioanele străine au folosit pentru decolare și aterizare baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Șefii Forțelor Aeriene din Germania și Marea Britanie au venit în România

La acel moment s-a desfășurat și o vizită simultană în România a șefului Forţelor Aeriene Regale britanice, mareşal Sir Michael Wigston, și a șefului Forţelor Aeriene germane, generalul Ingo Gerhartz. Ei au semnat o Declarație comună privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de Poliţie Aeriană. Gazda ceremoniei a fost șeful Forțelor Aeriene Române, generalul Viorel Pană.

Oficialii militari au asistat și la un exercițiu de interceptare a unei aeronave „suspecte”. Ea a fost simulată de un avion de transport C-27 J Spartan al României. La exercițiu, avionul Spartan a zburat între Baza 90 Otopeni și Baza 57 Kogălniceanu.

Potrivit informațiilor publicate de NATO, la București funcționează un centru de comandă și control al Forțelor Aeriene, denumit CRC Crystal. Acest centru coordonează și misiunile de Poliție Aeriană, inclusiv cele la care au participat avioane ale Germaniei și ale Regatului Unit. La CRC Crystal lucrează prin detașare și militari din afara României. Activitatea centrului din România este integrată în aceea a centrului de coordonare a operațiunilor aeriene NATO de la Torrejon (Spania). CRC Crystal transmite informații în timp real către conducerea NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă