22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognito5000 de militari americani vor fi permanent în România, a anunțat președintele...

5000 de militari americani vor fi permanent în România, a anunțat președintele Biden

5000 de militari americani vor fi permanent în România, a anunțat președintele SUA, Joe Biden, cu prilejul summit-ului NATO de la Madrid.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunț la data de 29 iunie 2022, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dintre cei 5000 de militari, 3000 vor reprezenta o brigadă care va staționa în România pe baze rotaționale. Ceilalți 2000 de oameni vor reprezenta “alți membri ai personalului militar”, a precizat președintele Biden.

În prezent, Statele Unite au circa 2500 de militari în România. Numărul lor era, la începutul anului 2022, de circa o mie de oameni, dar a fost mărit după ce Rusia a atacat Ucraina.

O altă decizie anunțată de președintele Biden este instalarea comandamentului Corpului 5 (V) Armată al SUA în Polonia. Acesta va avea statut de bază militară americană permanentă. Potrivit unui anunț mai vechi al Forțelor Terestre ale SUA (US Army), comandamentul va funcționa în orașul Poznan. Unitatea permanentă americană din Polonia ar putea avea circa 635 de oameni. Comandamentul din Polonia ar urma să coordoneze toate trupele americane de pe Flancul Estic al NATO, deci inclusiv pe cele din România. Comandamentul din Polonia va fi condus de un general american cu două stele (general maior). Comandamentul V ar funcționa cu două componente separate, una la Fort Knox, statul Kentucky (SUA), cealaltă la Poznan (Polonia).

Practic, unitatea din Polonia deja funcționează, ea realizând coordonarea exercițiului militar Defender Europe 22, în perioada mai – iunie 2022. De asemenea, alte unități suplimentare ale SUA vor fi trimise în cele trei state baltice.

Crește numărul de militari americani, dar și din alte țări NATO, pe Flancul Estic

Summit-ul NATO de la Madrid se desfășoară în perioada 29 – 30 iunie 2022. Din partea României, la reuniune participă președintele Klaus Iohannis. El declara deja, miercuri dimineață, că dorința României este ca Marea Neagră să fie desemnată drept zonă de importanță strategică pentru NATO.

„Rusia a atacat Ucraina din Marea Neagră, nu din altă mare. Marea Neagră este zonă de război. Ceea ce își dorește România este ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. După cum arată lucrurile, asta vom obține”, declara președintele Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă