18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăÎn chirie sau în propria casă? Vezi care este situaţia în România...

În chirie sau în propria casă? Vezi care este situaţia în România şi în Occident

Aproape 2 milioane de persoane cu vârsta de peste 50 de ani spun că la bătrâneţe se vor baza pe veniturile obţinute din proprietatea lor, şi nu pe cele obţinute din pensie, arată un studiu publicat miercuri în Marea Britanie, relatează Daily Mail.

Raportul spune că numărul unor astfel de persoane a crescut foarte mult în ultimii ani.

După prăbuşirea pieţei de capital, tot mai mulţi oameni se bazează pe casele lor pentru a trăi la bătrâneţe.

Sondajul a fost realizat de firma de investiţii LV şi a descoperit că o treime dintre persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani din Marea Britanie se vor folosi de casele lor pentru a suporta cheltuielile ieşirii din câmpul muncii.

Majoritatea plănuieşte să-şi vândă casele şi să se mute într-o casă mai mică, folosind diferenţa de bani pentru a se întreţine. Unii se vor muta în zone mai ieftine pentru a câştiga bani, în timp ce alţii îşi vor ipoteca locuinţele pentru tot restul vieţii.

Vanessa Owen de la LV a declarat că multe persoane se simt vulnerabile în această perioadă. „Pentru mulţi dintre ei, casa este cel mai valorus lucru pe care îl deţin, aşa că împrumutul în contul casei este un aspect la care persoanele de peste 50 de ani încep să-l ia în considerare”.

HomeLet, o firmă de experţi în spaţii locative, au analizat numărul clienţilor cu vârsta cuprinsă între 66 şi 70 de ani care îşi vând locuinţele pentru a se muta în chirie. Anul trecut, acest număr a crescut cu 30% din cauza lipsei de bani lichizi.

Un alt studiu publicat marţi de către site-ul imobiliar zoopla.co.uk a arătat că este mai ieftin să cumperi o casă decât să închiriezi una în 45 dintre cele 50 de mari oraşe din Marea Britanie. Au fost comparate sumele necesare în fiecare lună pentru închirierea unei locuinţe cu sumele necesare pentru a plăti rata bancară în urma unui împrumut realizat pentru cumpărarea locuinţei.

În România, un studiu realizat în luna iunie de businessday.ro arată că un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă de 55 mp are un preţ echivalent cu 225 de chirii medii lunare în Bucureşti, 199 în Timişoara, 220 în Cluj, 207 în Constanţa şi 215 în Braşov.

De asemenea, studiul arată că cei care doresc să îşi cumpere o locuinţă prin intermediul unui credit ipotecar normal nu sunt avantajaţi decât în Timişoara. În cazul unui credit ipotecar, autorul studiului a presupus plata unui avans de 20% din valoarea unui apartament de 55 mp, iar rata lunară reprezintă media celor mai bune cinci oferte prezentate pe portalul conso.ro. În Bucureşti, chiria costă 277 de euro lunar, iar rata lunară este de 312 euro lunar, în timp ce în Timişoara, rata lunară (215 euro) este mai mică decât chiria (218 euro).

În concluzie, preţul unui apartament în România reprezintă echivalentul a cel puţin 200 de chirii medii lunare. În ţările occidentale, inclusiv în SUA, preţul unei locuinţe este egal cu 120-150 de chirii medii lunare.

Cele mai citite

Rusia, acuzată la ONU că foloseşte foamea ca armă de război

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește blocada exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. „Prin blocarea porturilor...

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, vizită în țara noastră – VIDEO

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează, joi, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, va...

Românii plătesc cel mai scump curent electric din Europa

Eurostat-ul a dat decisiva: Românii plătesc pentru gospodăriile lor cel mai scump curent electric din Europa, raportat la puterea de cumpărare, adică după metodologia...
Ultima oră
Pe aceeași temă