15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrăbă suspectă în valorificarea mașinilor-probă din dosarul criminalului Dincă

Grăbă suspectă în valorificarea mașinilor-probă din dosarul criminalului Dincă

Un autoturism marca Renault Megane și o dubiță albă marca Fiat Ducato, vehicule ridicate de autorități imediat după ce au început verificările la locuința lui Gheorghe Dincă, acuzat că a răpit și apoi a ucis două adolescente, sunt scoase la vânzare prin licitație și pot fi vizualizate într-o locație din Drăgănești, Olt.

Interiorul mașinii folosite la comiterea faptelor a fost verificat centimetru cu centimetru pentru găsirea probelor incriminatorii și a dovezilor materiale că adolescentele au fost transportate spre locuința sa din Caracal.

Gradul de deteriorare mare este și motivul pentru care valoarea mașinii Renault Megane este de doar 1.033 lei. La fel s-a procedat și în cazul dubiței, al cărui interior a fost complet demontat, aspect precizat și în anunțul de vânzare în care autovehiculul este descris ca „nefuncțional” și cotat la valoarea de 5.017 lei.

De ce se grăbește statul să „câștige” 6.000 lei?

Procedura de vânzare la licitație este făcută de ANABI (Agenția Națională de Instrăinare a Bunurilor Indisponibilizate) iar fotografiile și datele tehnice ale celor două autovehicule sunt postate la secțiunea licitații de pe site-ul instituției aflată în subordinea Ministerului Justiției. Am solicitat informații despre proprietarul celor două mașini și instituția ne-a trimis cu celeritate un răspuns tipic de instituție publică, plin de citate și paragrafe din legi.

„Vă comunicăm faptul că singurele instituții abilitate în a vă furniza informații referitoare la proprietarul bunurilor sechestrate sunt cele care au dispus măsura de valorificare anticipată, respectiv parchetul ori instanța de judecată.”, sună sec răspunsul ANABI. Ulterior am înaintat o solicitare identică DIICOT dar instituția nu ne-a oferit vreun răspuns despre proprietar ori despre legalitatea demersului de executare silită a unei persoane care încă nu a fost condamnată.

„Bunurile nu trebuie înstrăinate”

În lipsa unei explicații oficiale pentru graba valorificării la preț de nimic a două bunuri ce sunt probe cheie într-un dosar penal am discutat cu un specialist în drept despre modalitatea de valorificare a bunurilor mobile ce aparțin persoanelor care au calitatea de inculpați.

Exisă proceduri distincte, în funcție de particularitățile fiecărui dosar în parte, ne-a transmis acesta, procedura se poate dispune atunci când valoarea bunurilor sechestrate se diminuează considerabil pe parcursul procedurilor, existând riscul ca la finalul judecății aceasta să devină derizorie.

În cazul Dincă este însă vorba de bunuri folosite în comiterea unor infracțiuni deosebit de grave. „Bunurile nu trebuie înstrăinate. Dacă autoturismul poartă o urmă a infracțiunii, valorificarea și înstrăinarea lui poate determina imposibilitatea realizării unei expertize sau refacerii acesteia, prejudiciind astfel drepturile procesuale ale inculpatului sau ale celorlalte părți și creând dificultăți insurmontabile instanței în găsirea adevărului judiciar.”, ne-a precizat avocatul Viorel Mocanu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și agent guvernamental la CEDO.

Familia fetei este revoltată, instanța se decide greu

Scoaterea la vânzare a mașinilor folosite de Dincă la comiterea faptelor a generat o reacție virulentă a familiei Luizei Melencu care consideră că înstrăinarea lor nu face decât să ducă la distrugerea unor probe esențiale în ancheta penală. Oamenii îndurerați susțin că astfel se încearcă mușamalizarea cazului și obținerea de către Dincă a unei pedepse mai ușoare pentru faptele comise.

Familia Melencu a solicitat Tribunalului Olt să anuleze procedura de licitație prin care autoturismul Renault Megane să fie întrăinat iar instanța, deși anunțase că se va pronunța în cursul zilei de marți, 23 iunie, a amânat până miercuri după-amiază decizia, amânare ce a alimentat supărarea familiei Melencu.

Într-un final, pe site-ul Tribunalului Olt, a fost postată și decizia instanței: „Respinge (n.red. Instanța) excepţia inadmisibilităţii contestaţiei. În temeiul art. 250 alin. 51 Cpp, 2. Admite contestaţia, formulată de contestatorii părţi civile Melencu Monica Georgeta şi Iordache Stelian împotriva măsurii asiguratorii dispuse prin ordonanţa procurorului DIICOT – Structura Centrală din data de 11 noiembrie 2019, în dosarul de urmărire penală nr. 2491/D/P/2019 prin care s-a dispus valorificarea anticipată a bunurilor mobile ce fac obiectul măsurii asiguratorii a sechestrului instituită prin ordonanţa nr. 2491/D/P/2019 şi, pe cale de consecinţă, 3. Dispune ca bunul mobil reprezentat de autoturismul marca Renault Megane cu nr. de înmatriculare OT-48-WYW, serie şasiu VF1KM1R0H35632564, ce a făcut obiectul măsurii asiguratorii a sechestrului, instituită prin ordonanţa nr. 2491/D/P/2019 din data de 29. 08. 2019, să nu fie valorificat de către Administraţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi, 24 iunie 2020, la Tribunalul Olt.”

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă