10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFabricile de armament, asaltate de comenzi

Fabricile de armament, asaltate de comenzi

» Fabricile de munitie si armament din Cugir sfideaza criza economica si financiara mondiala. Cererile ridicate de munitie, respectiv arme de vanatoare de pe piata mondiala au determinat SC UM Cugir SA si SC Fabrica de Arme SA sa decida angajarea de personal suplimentar.

Reprezentantii celor doua societati de stat au transmis Companiei Nationale Romarm noile organigrame in care s-a prevazut angajarea a 250 de salariati, cu ajutorul carora ar trebui sa faca fata comenzilor si contractelor care exista in derulare. UM Cugir are contracte de aproape 10 milioane euro pentru fabricarea de munitie, in timp ce Fabrica de Arme produce arme de vanatoare destinate pietei din SUA, contractul avand o valoare de aproximativ 6 milioane euro. "Angajarile pe care le vom face vor fi pe o perioada determinata. Vor fi adusi muncitori care au mai lucrat la aceste societati si care au fost disponibilizati in ultimii ani", a spus administratorul special al celor doua societati, Radu Rosian. De exemplu, la UM Cugir SA se cauta, in special, femei care sa lucreze in sectia de pirotehnie. La aceasta societate lucreaza in prezent circa 700 de persoane.

 

La Fabrica de Arme numarul angajatilor societatii este de doar 200, insa exista alti 400 de muncitori care lucreaza la cinci societati private ce asigura servicii pentru compania de stat. Munitia fabricata la UM Cugir ajunge in tari de pe toate continentele, prin intermediul unor importatori cu sediul in SUA, si este folosita in multe dintre conflictele armate care au loc in prezent pe glob. Este vorba despre munitie care nu este insa compatibila cu standardele NATO, motiv pentru care nu poate fi folosita de armata romana sau de armatele altor tari din Europa.
Pe platforma industriala de la Cugir exista o linie de fabricatie munitie de tip NATO, insa aceasta nu a functionat niciodata pentru ca a fost proiectata pe calibre care nu mai sunt utilizate in prezent de armatele nici unui stat membru al Aliantei Nord-Atlantice. Pentru realizarea investitiei a fost contractat in 1997 un credit in valoare de 17 milioane euro de la Banca Generala a Belgiei, care a fost garantat de Ministerul de Finante din Romania. Furnizorul liniei de fabricatie a fost firma belgiana New Lachaussee. Investitia nu a produs beneficiile estimate initial la peste 100 milioane dolari din contractele ce urmau sa fie incheiate.

» Divizare
Uzina Mecanica Cugir a fost infiintata in urma cu peste 200 de ani, fiind, pana in 1989, una dintre cele mai importante societati comerciale din Alba. In urma cu cativa ani, a fost impartita in doua societati distincte, UM Cugir SA si Fabrica de Arme SA. Platforma industriala din Cugir, unde functioneaza cele doua societati, avea in 1990 peste 18.000 de angajati, care lucrau in sectiile speciale.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă