15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Sute de cadre didactice părăsesc anual sistemul de învățământ

EXCLUSIV. Sute de cadre didactice părăsesc anual sistemul de învățământ

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Educației, obținute de cotidianul național “România liberă”, 375 de cadre didactice de predare titulare au demisionat din sistemul de învățământ preuniversitar în anul școlar 2020 – 2021, în care primul semestru s-a desfășurat aproape exclusiv online.

Astfel, în anul școlar în curs, au demisonat din învățământul preuniversitar 11 mai multe cadre didactice de predare titulare, în comparație cu anul școlar 2019 – 2020, când au părăsit sistemul 264 de profesori.

 

Concediul fără plată

Potrivit datelor ce ne-au fost furnizate de ministerul de resort, în anul școlar 2020 – 2021 au intrat în concediu fără plată 932 de cadre didactice de predare titulare, mai puține față de cele care au luat aceeași decizie în anul școlar precedent, 964.

 

Doar o treime revin

După cum demonstrează datele pe care ni le-au furnizat reprezentanții Ministerului Educației, numărul cadrelor didactice titulare care revin din concedii fără plată reprezintă doar o treime din cel al profesorior care pleacă.

“În același timp, precizăm că în anul școlar curent 335 de cadre didactice titulare au revenit în sistem din concediu fără plată, în vreme ce, în anul școlar precedent, numărul revenirilor a fost de 383”, se mai arartă în răspunsul oficial al Ministerului Educației adresat cotidianului național “România liberă”.

Conform datelor publicate pe site-ul ministerului de resort, în anul școlar în curs, sunt angajate în sistemul de învățământ preuniversitar 213.921 cadre didactice, dintre care 171.962 sunt titulare.

Avem în sistem 4.870 de cadre didactice cu studii neconforme (necalificați).

Dintre necalificați, cei mai mulți au studii superioare, dar cu o altă specializare decât materia pe care o predau în fața elevilor.

Tot la necalificați sunt incluși 516 studenți și 939 persoane cu studii medii care predau în sistemul de învățământ preuniversitar.

Numărul cadrelor didactice pensionate care predau în școli, licee și grădinițe este în continuare unul important, peste 30.000.

Conform legislației în vigoare, un cadru didactic titular are dreptul de a intra în concediu fără plată până pentru o perioadă de până la doi ani, postul rămânându-i asigurat.

Cadrele didactice pensionate au posibilitatea de a mai preda, la plata cu ora, pentru o perioadă de până la trei ani, contractul semnându-se însă în fiecare an școlar.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă