13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEdward Snowden l-a invitat la Moscova pe jurnalistul căruia i s-a destăinuit...

Edward Snowden l-a invitat la Moscova pe jurnalistul căruia i s-a destăinuit în 2013,Ewen Mac Askill

Edward Snowden l-a invitat la Moscova pe jurnalistul căruia i s-a destăinuit în 2013, pentru a participa la publicarea memoriile sale intitulate”Permanent Record”.

Cu această ocazie, i-a oferit jurnalistului un interviu de 2 ore, din care putem afla lucruri legate de viața sa personală și despre modul cum gândește el.
 
”În anul 2013, nu știam cine era Edward Snowden, nu aveam nici o idee că va deveni avertizorul responsabil pentru cea mai mare scurgere de documente top secrete din istorie.
Chiar dacă este exilat de țara sa, Snowden duce acum o viață relativ normală în Moscova” – Ewen MacAskill, September 2019

Ewen MacAskill a fost corespondent în domeniul apărării și intelligence până în 2018. A fost șeful biroului Washington DC din 2007-2013, redactor diplomatic între 1999-2006, corespondent politic principal între 1996-99 și redactorșef politic al ziarului Scoțianul în perioada1990-96.

Edward Snowden nu declară multe despre viața sa privată, însă Jurnalistul Ewen MasAskill a observat că în cartea sa, Snowden vorbește degajat despre viața sa privată și despre partenera lui de viață Lindsay Mills.

Lindsay Mills, nu ar fi știut despre ce plănuia Snowden și ar fi aflat totul de la televizor, cu toate acestea americanca nu s-a lăsat si a reușit sa ajungă la Moscova.

” Ea este cu mult mai mult decât aș merita vreodată!” – Edward Snowden despre Lindsay. Cei doi s-au căsătorit la Moscova în anul 2017.
Presa, a speculat că Lindsay este o dansatoare la bară, de fapt aceasta oferea cursuri de dans la bară – ” tind să reducă femeile la aceste obiecte sexualizate” afirmă Snowden, care este mândru de ea spunând că este de fapt omul ale căror perspective politice i-au modelat și lui gândirea, presa nu s-a uitat la aceste aspecte, faptul ca Lindsay este un promotor în politică dar și autoare de poezii și fotografie.
Snowden, încearcă să nu se gândească la faptul că CIA este pe urmele lui și că oricând l-ar putea înhăța, dar ține să precizeze că în 2013, el era omul cel mai dorit să dispară.
”Eu eram persoana, care în 2013, cel mai puternic Guvern din lume, își dorea să dispar.
Nu le păsa dacă aș fi intrat în închisoare sau în pământ, tot ce le păsa era ca eu să dispar. Și voiau ca eu să nu mai vorbesc.”
Snowden vorbește foarte frumos despre Rusia, deși percepțiile lui erau complet terifiante, se simte înconjurat de locuri frumoase si oameni buni si consideră că doar politica CIA este cea care distorsionează adevărata imagine a Rusiei.
Despre Donald Trump, ”ne-am mutat într-o eră în care oamenii țin cont mai mult de sentimente decât de fapte, și aceste este un moment periculos pentru democrație , pentru că oamenii cred că odată ce am câștigat și stabilit o societate liberă și deschisă va rămâne în felul acesta și va fi mereu acolo. Dar realitatea este că lucrurile se pot întoarce înapoi foarte repede și am văzut democrații căzând în doar câțiva ani.”

Snowden, născut la 21 iunie 1983 este un informator american care a copiat și scos informații extrem de clasificate de la Agenția de Securitate Națională (NSA) în 2013, când era angajat și subcontractant al Agenției Centrale de Informații (CIA). Dezvăluirile sale au scos la iveală numeroase programe de supraveghere la nivel mondial, multe conduse de ANS și Alianța de Informații Five Eyes cu cooperarea companiilor de telecomunicații și a guvernelor europene și au determinat o discuție culturală despre securitatea națională și confidențialitatea individuală.

În 2013, Snowden a fost angajat de către un contractant NSA, Booz Allen Hamilton, după angajarea anterioară cu Dell și CIA.
Snowden spune că a devenit treptat deziluzionat de programele cu care a fost implicat și că a încercat să-și ridice preocupările etice prin canalele interne, dar a fost ignorat.

Pe 20 mai 2013, Snowden a zburat în Hong Kong după ce și-a părăsit locul de muncă de la o unitate NSA din Hawaii, iar la începutul lunii iunie a dezvăluit mii de documente clasificate NSA jurnaliștilor Glenn Greenwald, Laura Poitras și Ewen MacAskill.

Snowden a intrat în atenția internațională după ce au apărut povești bazate pe materiale în The Guardian și The Washington Post.

Dezvăluirile ulterioare au fost făcute de alte publicații, inclusiv Der Spiegel și The New York Times.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă