6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA anchetează un caz uriaș de corupție la Institutul Fundeni

DNA anchetează un caz uriaș de corupție la Institutul Fundeni

Procurorii DNA au declanșat cercetările și au descoperit încrengătura de firme-paravan prin care omul de afaceri Dorin Cocoș drena sume mari de bani de la spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Unul dintre dosarele întocmite de procurorii DNA în urma acestor denunțuri are numărul 527/P/2019, iar 7 persoane, inclusiv Dorin Cocoș, au dobândit calitatea de martor sau inculpat în acest dosar, menționează un articol publicat pe site-ul justnews.ro la data de 6 octombrie 2020.

Una dintre principalele colaboratoare ale lui Dorin Cocoș a fost până în 2014 Irimescu Mihaela, a cărei declarație de martor a fost consemnată de procurorii DNA în februarie 2020.

În perioada 2008-2014, Irimescu Mihaela și Cocoș Dorin au desfășurat relații comerciale cu spitalele publice din subordinea Ministerului Sănătății prin intermediul societăților comerciale Imuno Diagnostika SRL, Meditest Global SRL, Green Med SRL, Disan Ortomed SRL, Hemos Med SRL, Clamari Trading SRL, Spectrum Magnamed SRL, ierarhia factorilor decidenți în cadrul acestora fiind Cocoș Dorin, urmat de Irimescu Mihaela. Aceste societăți comerciale erau administrate în drept de către rude sau persoane apropiate martorei sau lui Dorin Cocoș, a declarat martora Irimescu Mihaela la DNA.

„Practic, înţelegerea mea cu DORIN COCOŞ consta în aceea ca eu să încasez 30% din dividende (în schimbul gestionării acestei afaceri) – el urmând să primească 70% din sumele încasate din afacere de la persoanele interpuse, ulterior achitării taxelor si impozitelor către bugetul statului. Ulterior încheierii contractelor, referitor la comenzile efective de reactivi şi după încasarea sumelor de bani de la unităţile spitaliceşti, noi achitam, iniţial, până în anul 2009, între 5 – 7% din valoarea facturilor emise. Ulterior, mai exact de la momentul numirii lui Eugen Nicolaescu în funcţia de ministru ( N.A. cel mai probabil în al doilea mandat al acestuia, care a început în decembrie 2012) , achitam un procent cuprins între 5 şi 17% din valoarea facturilor fară T.V.A. Menţionez că, de la momentul înfiinţării societăţii, au existat probleme cu furnizorii. Pentru a contrabalansa o relaţie defectuoasă, eu împreună cu Dinu Florin Gabriel (care era o persoană interpusă de Dorin Cocoș) am înfiinţat, în anul 2009, o altă societate având denumirea de IMUNO DIAGNOSTIKA S.R.L. în care deţineam părţi sociale în proporţii egale de 50% fiecare. Precizez că, în cadrul acestei societăţi, eu deţineam funcţia de administrator. Această societate avea ca fumizor un distribuitor de produse purtând denumirea Tosoh Bioscience. Precizez că „obiceiul” comisioanelor a continuat în modalitatea descrisă mai sus” – astfel au consemnat procurorii DNA declarația de martor dată de Irimescu Mihaela.

Contactat telefonic, Dorin Cocoș a precizat că „nu are nicio calitate în dosarul achizițiilor de la Fundeni” – informează jurnaliștii de la justnews.ro.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă