21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUpdate/ Drept la replica/ Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot. Ministrul...

Update/ Drept la replica/ Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot. Ministrul Cîțu, implicat

UPDATE/ În data de 27 ianuarie 2020, domnul Dan Vilceanu, deputat PNL, a transmis un drept la replică.

În virtutea respectării deontologiei profesionale publicăm, fără comentarii și fără modificări, dreptul său la replică:

”În articolul cu titlul ”Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări  de tip mafiot. Ministrul Cîțu, implicat”, semnat Narcis Daju,  publicat  în ziarul ”România liberă” în data de 26 ianuarie 2020, se fac o serie de acuzații ext rem de grave, care prejudiciază imaginea mea, a familiei mele și a unor membri ai Guvernului, fără nicio susținere cu probe sau documente .  

În șapoul materialului se fac  următoarele afirmații: ”După ce Finanțele din Gorj  au informat organelejudiciare  că una din firmele familiei de putatului Dan Vîlceanu face af aceri fictive cu firme fantomă, din rețele de crimă organizată , liderul PNL s-a răzbunat, cu ajutorul ministrului  Florin Cîțu, mutându-i”disciplinar”, prin țară, pe șefii Finanțelor.” Aceste acuzații sunt  grave, nesusținute de document e șinefondate, autorul articol ului neprezentând nicio dovadă privind implicarea ministrului  Finanțelor in ”RĂZBUNĂRILE DE TIP MAFIOT” și nici in privinta mutărilor ”DISCIPLINARE ”.  Autorul materialului, prin divagare , folosește numele ministrului de finanțe pentru a denigra și a crește artificial anvergura articolului și amploarea  unei campanii mediatice de denigrare a mea, pe care autorul articolului , Narcis Daju, fost ofițer de  informați, o orchestrează, alături de un grup de interese politico-economice din județul Gorj. Precizez că detașările, demiterile și alte decizii privind funcțiile publice de conducere  din cadrul instituțiilor deconcentrate , în speță Direcția Finanțelor  Publice Gorj, sunt apanajul președintelui ANAF, nu al lui Dan Vîlceanu. 

Primul subtitlu, ”Tatăl deputatului, pesedistul Eugen Vîlceanu, este cercetat  penal pentru afacerifictive cu firme fantomă, din rețele de crimă organizată ”este o afirmație mincinoasă, care putea fi verificată, însă  autorul articolului, nu a avut interesul de a spune adevărul opiniei publice, ci pe acela de a prejudicia imaginea mea și a  familiei mele. Fac precizarea  că tatăl meu nu este cercetat penal. 

În articolul la care fac referire, se afirmă, de către autorul articolului: ”Vîlceanu și familia lui au în casat peste 10 milioane de euro de la companii de stat controlate de PSD. Cel mai recent tun a fost  dat în 16 ianuarie, anul acesta, când S.C. TREFO S.R.L.a primit un contract de 39 de miliarde de lei vechi, în asociere cu alte  două firme, pentru furnizare  de tablă către Complexul  Energetic Oltenia.” 

,,Precizez, faprul că nu mai am  nicio legătură cu firma TREFO SRL , deținută de familia mea. Am ocupat funcția de director economic la această societate, timpde 3 luni, înainte de a deveni deputat, perioadă în  care am făcut și demersurile pentru  radierea celor douăsocietăți  la care eram actionar . Eronat, în articol se afirmă că dețin două firme. 

Una dintre societățile pecare le-am deținut a fost deja radiată, iar celalată este în procedură de radiere.

Am decis închiderea celor două firme, în momentul în care am devenit deputat.

În articol se afirmă că: „Cel  mai recent tun a fost dat în  16 ianuarie, anul acesta, când  S.C. TREFO S.R.L. a primit 

un contract de 39 de miliarde de lei vechi, în asociere cu alte  două firme, pentru furnizare de tablă către Complexul  Energetic Oltenia.

 “ În legatura cu contractul de 39 de miliarde de lei, fac precizarea că UN ASTFEL DE CONTRACT NU EXISTĂ.

Este vorba despre un acord- cadru, pentru care Complexul  Energetic Oltenia a oferit un  punct de vedere oficial, printr-un comunicat de presă, în  care se precizează ” Procedura de achizitie „Tabla groasa sitabla  aliata” la CE Oltenia, din octombrie 2019, a fost derulata prin licitatie  deschisa, cu respectarea tuturor prevederilor legislative de transparenta. (…)  Clasamentul ofertelor fiind provizoriu, contractele subsecvente urmand a fi atribuite la valoarea cea mai mica rezultata in urma procedurii de re ofertare a operatorilor economici semnatari ai acordurilor cadru. In subsidiar, mentionam faptul ca, potrivit Legiinr.99/2016 privind achizitiile sectoriale, acordul-cadru reprezinta acordul incheiat in forma scrisa intre una sau mai multe entitati contractante si  unul sau mai multi operatori economici care are ca obiect stabilirea termenilor  si conditiilor care guverneaza contractele sectoriale ce urmeaza a fi atribuite intr-o anumita perioada, in special in ceea ce priveste pretul si, dupa caz, cantitatile avute  in vedere.”. La acest comunicat, autorul articolului a avut  acces, dar l-a neglijat voit, intenția sa fiind aceea de a manipula, mințind prin omisiune, pentru a crea cititorilor  imaginea unor afaceri oneroase  pe care firma deținută de familia mea, le-ar avea cu compania energetică.Comunicatul de presă îl găsiți 

accesând link-ul: 

https://www.ceoltenia.ro/ derularea-procedurii-de- achizitie-tabla-groasa-si- tabla-aliata-la-ce-oltenia/? parent_page=142

De asemenea, se precizează în articol, că Sorinel Boza, managerul CEO, este menținut în funcție, pentru a-mi oferi ”contracte fabuloase ”. Aceasta este o altă afirmație mincinoasă a autorului articolului. 

Menționez că toate contractele pe care firmele mele sau ale familiei mele le-au avut  cu Complexul Eergetic Oltenia au fost 

câștigate prin licitații publice în SICAP(SEAP), lucru care este foarte ușor de verificat. 

Deci, Sorinel Boza nu mi-a oferit niciun contract. Mai mult decât atât, în momentul în care Sorinel Boza a devenit manager la CEO, firmele la care eram acționar se aflau în  procedură de închidere. 

Domnule Director, acestea sunt doar câteva precizări la multiplele afirmații mincinoase pe care le face autorul materialului, și pentru care nu mi s-a solicitat niciun punct de  vedere, nici din partea autorului articolului, nici din cea  a unui alt reprezentat al cotidianului ”România Liberă” . Fraza de la finalul articolului, care se vrea a fi un punct de vedere, este disproporționată și este inventată de autor.”

 

  • Tatăl deputatului, pesedistul Eugen Vîlceanu, este cercetat penal pentru afaceri fictive cu firme fantomă, din rețele de crimă organizată
  • Organele judiciare au fost sesizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj, al cărei șef, Marin Ciumag, a fost mutat ”disciplinar” la Galați, imediat ce PNL-ul a preluat guvernarea
  • S.C. TREFO S.R.L., firma denunțată de Finanțe, aparține mamei deputatului PNL, și în ultimii ani a primit contracte de 200 de miliarde de lei vechi, de la companii de stat. Dan Vîlceanu a activat ca director economic în firma respectivă. Deputatul mai deține alte două societăți, prin care a câștigat contracte cu valori similare, de la Complexul Energetic Oltenia și de la alte companii de stat
  • Dan Vîlceanu folosește o limuzină BMW, achiziționată de S.C. TREFO S.R.L. cu 50.000 de euro plus TVA

 

La ultimele alegeri prezidențiale am înțeles cu toții că au mai rămas cinci județe roșii, în România, printre care și Gorjul.

Din 2013, actualul deputat PNL Dan Vîlceanu este liderul oficial al așa-zisei opoziții, în condițiile în care județul este capturat, la propriu, de Mafia PSD, care a dat 6 din cei 7 parlamentari gorjeni. Al șaptelea a fost Vîlceanu, la limită, din redistribuirea unor voturi.

Înainte să conducă PDL și PNL, Vîlceanu a fost președintele organizației de tineret a PSD Gorj. De altfel, el provine dintr-o familie de pesediști. Alăturat, îl puteți vedea pe generosul său tată, Eugen Vîlceanu, dăruind căciuli ”cu PSD-ul” unor copii, într-o campanie electorală.

 

În toți acești ani, în timp ce mima că face opoziție, Vîlceanu și familia lui au încasat peste 10 milioane de euro de la companii de stat controlate de PSD. Cel mai recent tun a fost dat în 16 ianuarie, anul acesta, când S.C. TREFO S.R.L. a primit un contract de 39 de miliarde de lei vechi, în asociere cu alte două firme, pentru furnizare de tablă către Complexul Energetic Oltenia. 

Cu câteva săptămâni înainte ca PNL-ul să preia guvernarea, Vîlceanu l-a amenințat public pe Sorinel Boza, managerul CEO, că-l va schimba a doua zi după ce PNL-ul ajunge la guvernare. Cel puțin deocamdată, nu l-a schimbat, oferindu-i șansa lui Boza să continue să-i ofere contracte fabuloase. 

În schimb, cu sprijinul lui Florin Cîțu, noul ministru al Finanțelor, Vîlceanu i-a mazilit, instantaneu, pe doi dintre șefii Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj, Marin Ciumag și Alin Ionel Goleanu, ”vinovați” că au sesizat organele judiciare în legătură cu afacerile fictive derulate de S.C. TREFO S.R.L. cu firme fantomă, din rețele de crimă organizată. 

Astfel, Marin Ciumag, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj, a fost mutat ”disciplinar” la Galați, iar Alin Ionel Goleanu, coordonatorul structurii care a făcut verificări la S.C. TREFO S.R.L., a fost mutat la București.

 

 

Rețele de crimă organizată, din societăți fantomă implicate în fraude de tip ”carusel”

Finanțele din Gorj au ajuns să verifice firma VIP a mamei deputatului Vîlceanu după ce au fost sesizate din alte județe că a început urmărirea penală împotriva a 14 societăți care furnizau materie primă către S.C. TREFO S.R.L. Cele 14 firme erau suspicionate că fac parte din rețele de crimă organizată care derulează tranzacții fictive, specifice societăților de tip fantomă, și sunt implicate în fraude de tip ”carusel”.

Din documentele de control rezultă că S.C. TREFO S.R.L. ar fi achiziționat, doar scriptic, materie primă, în principal tablă, de la cele 14 firme.

Facturile înregistrate de TREFO SRL, ce apar ca fiind emise de aceste societăți comerciale, sunt incomplete, nu conțin caracteristicile mărfurilor aprovizionate, datele celor care au întocmit facturile, datele delegaților și conțin informații eronate cu privire la mijloacele de transport a bunurilor.

Există suspiciunea că S.C. TREFO S.R.L. a înregistrat cheltuieli nejustificate cu materiile prime și a dedus nejustificat TVA, în baza unor facturi false, ce nu justifică operațiuni economice reale, având ca scop diminuarea obligației de plată a impozitului pe venit și a taxei pe valoarea adăugată, întrucât ”nu au fost prezentate echipei de inspecție fiscală documente privind transportul mărfurilor, și nici contracte, comenzi sau orice altă corespondență cu societățile furnizoare ale bunurilor înscrise în facturi.”

 

 

După ce S.C. TREFO S.RL. ”prelucra” materia primă fictivă, livra produse finite la fel de ”reale” către alte firme ale lui Vîlceanu și către mai multe companii de stat

Așa-zisele materii prime erau prelucrate și livrate, ca produse finite, către societăți de stat, precum Complexul Energetic Oltenia, CET Govora, Complexul Energetic Hunedoara, COLTERM Timișoara, sau – surpriză! – către firme deținute de deputatul Dan Vîlceanu. Este vorba de S.C. REMONT S.A. și de S.C. ROMINEX MINING ENGINEERING S.A. De altfel, cele două societăți sunt nominalizate în documentele de control drept ”firme afiliate” la S.C.TREFO S.R.L.

De pildă, în rapoartele de control se arată că ”tranzacțiile desfășurate între societatea BITI METAL INVEST SRL și TREFO SRL sunt operațiuni fictive. S-a creat un circuit scriptic de tranzacționare pentru crearea aparenței existenței unor operațiuni nereale, cu scopul de a crea în mod artificial TVA și cheltuieli deductibile pentru societățile beneficiare, având ca efect diminuarea TVA și a impozitului pe profit datorate bugetului de stat.”

S.C. TREFO S.R.L. a declarat achiziții de peste 11 miliarde de lei vechi, de la S.C. BITI METAL INVEST SRL. Organele de control arată că, întrucât plățile efectuate de S.C. TREFO S.R.L. nu aveau obiect, căci în realitate nu se tranzacționa niciun fel de materie primă, banii erau ridicați din conturile bancare ale așa-zișilor furnizori și înapoiați firmei familiei Vîlceanu.

Despre S.C. EURO FORTUS S.R.L., alt ”furnizor” al S.C. TREFO S.R.L., se arată că ”are profil de firmă fantomă și paravan, înființată și utilizată doar pentru emiterea de facturi fiscale fictive, cu consecința diminuării creanțelor fiscale la beneficiarii din avalul lanțurilor comerciale. Această societate face parte din palierul II din amonte, utilizat în principal pentru creșterea succesivă și continuă a prețurilor de comercializare a bunurilor/serviciilor, prin intermediul unor operațiuni fictive. Există suspiciunea rezonabilă că societatea face parte dintr-un grup de criminalitate organizată, implicat în activități evazioniste, prin tranzacționarea de mărfuri/prestări de servicii, în cadrul unor circuite comerciale complexe de tip ”suveică”, cu mai multe entități de tip fantomă/paravan”.

 

Facturile au același scris, și pe administratori îi cheamă la fel: Stănescu!

Un alt indiciu care demonstrează că facturile înregistrate de S.C. TREFO S.R.L. sunt false: o parte dintre ele au același scris, deși provin de la persoane juridice diferite, din diferite zone geografice.

9 din cei 14 administratori sau asociați ai firmelor cercetate penal, care figurează ca furnizori, poartă același nume: Stănescu!

În urma verificărilor s-a stabilit, oficial, un prejudiciu de peste 6 miliarde de lei vechi, dar, potrivit unor surse din Finanțe, prejudiciul real este de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi.

 

Dan Vîlceanu, director economic la TREFO S.R.L., în intervalul verificat de Finanțe!

Din documentele de control reiese că s-a înaintat sesizare penală împotriva directorului general al societății, Eugen Vîlceanu, tatăl deputatului, pentru evidențierea în actele contabile a unor operațiuni fictive, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Organele de control au apreciat că Eugen Vîlceanu este cel care ”s-a ocupat de desfășurarea activității la societatea TREFO S.R.L.”.

Îm realitate, în intervalul supus controlului, deputatul Dan Vîlceanu a activat ca director economic în cadrul aceleiași societăți, fapt recunoscut chiar de acesta în declarația de avere din 2017.

 

 

Limuzină de 50.000 de euro plus TVA, cumpărată de S.C. TREFO S.R.L. pentru deputatul Vîlceanu

Deși în toate declarațiile sale publice a susținut că nu are nicio legătură cu firma părinților săi, S.C. TREFO S.R.L., deputatul Vîlceanu folosește din 2017 o limuzină BMW cumpărată chiar de societatea în cauză, cu 50.000 de euro plus TVA.

Inițial, tatăl său a refuzat să pună la dispoziția organelor de control contractul de închiriere a limuzinei, încheiat între S.C. TREFO S.R.L. și Dan Vîlceanu.

De menționat că fiecare parlamentar primește sume importante, bani publici, pentru transport.

 

 

Vîlceanu: ”Sunt invenții și manipulări. N-am nicio legătură cu TREFO S.R.L.”

Am dezvăluit o parte dintre aceste aspecte în cadrul unei emisiuni a unei televiziuni locale. Deputatul Vîlceanu a reacționat public spunând că ”sunt invenții și manipulări. Cei care spun că am vreo legătură cu TREFO SRL sunt de rea credință”.

 

Narcis DAJU

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă