14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Demonstrație de forță. Trei nave de război americane intră simultan în Marea Neagră

Flota a 6-a a Statelor Unite, cu baza în Italia, având ca zonă de responsabilitate Marea Mediterană și Marea Neagră, a anunțat, joi, 28 ianuarie, intrarea în Marea Neagră a distrugătorului USS Porter. Acest comunicat de presă intervine la doar căteva zile după ce, la data de 24 ianuarie, Statele Unite anunțau trimiterea în Marea Neagră a altor două vase militare: distrugătorul USS Donald Cook și nava de realimentare USNS Laramie.

Toate aceste nave sunt trimise în Marea Neagră “în sprijinul aliaților și partenerilor din regiune”, precizează Forțele Navale ale SUA, fără a indica, însă, și durata misiunii.

Până acum, procedura folosită de americani pentru exerciții militare era să trimită în Marea Neagră o singură navă mare de luptă, cum ar fi un distrugător, care să facă joncțiunea cu vase ale altor țări NATO sau partenere.

Statele Unite nu au dezvăluit ce considerente le determină să dubleze, practic, în acest moment, forța lor militară din Marea Neagră. Despre distrugătoarele Donald Cook și Porter se știe că sunt înarmate cu rachete și că fac parte din sistemul antibalistic Aegis, coordonat de SUA, sistem în care sunt integrate și rachetele antibalistice de la Deveselu.

 

„Este pentru prima dată în acest an când Forțele Navale ale SUA trimit nave multiple în Marea Neagră. Capacitățile noastre logistice sunt esențiale pentru a executa misiuni avansate”

Flota a 6-a a Statelor Unite

 

O posibilă explicație a intrării simultane a celor două distrugătoare în Marea Neagră ar fi, deci, aceea că SUA vor creșterea capacității de luptă a sistemului antibalistic. După cum se știe, acest sistem american e destinat să contracareze rachete care ar fi lansate, din Iran, asupra țărilor NATO din estul Europei.

 

“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador la București

 

Se știe că, în mod repetat, Rusia a susținut că sistemul antibalistic al SUA are rol nu doar defensiv ci și ofensiv și ar reprezenta o amenințare la adresa ei.

Un detaliu interesant este legat de nava de realimentare Laramie. Flota a 6-a a SUA precizează că actuala prezența a navei Laramie în Marea Neagră “ajută la promovarea stabilității în regiune prin capacitatea ei de a realimenta navele pe mare. Capacitatea de realimentare a lui Laramie permite distrugătorului Donald Cook să-și prelungească timpul de operare fără a intra în vreun port”.

Cu alte cuvinte, distrugătorul american execută acum în Marea Neagră o misiune cu durata mai lungă decât de obicei, iar faptul că nu trebuie să intre în port sugerează că el nu se va afla în apele unei țări aliate cu SUA, ci în altă parte. Poate chiar în apropierea peninsulei Crimeea – teritoriu al Ucrainei, ocupat ilegal de Rusia. Aceeași navă americană ar putea realimenta și nave ale țărilor aliate cu SUA – fie în cazul unor exerciții, fie chiar în cazul unui conflict militar real.

În Marea Neagră, principala putere militară este, evident, Rusia, iar capacitățile ei de atac au sporit după ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea, în anul 2014. Acest element a fost subliniat chiar într-o declarație publică făcută la București de fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman.

“Pentru a asigura și păstra libertatea și democrația în fața rușilor, a chinezilor și a altor influențe maligne, este de importanță crucială să menținem economii vibrante și armate eficiente. România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, a avertizat ambasadorul Zuckerman.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă