14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce nu vine Alina Bica din Costa Rica: S-au desființat cursele...

De ce nu vine Alina Bica din Costa Rica: S-au desființat cursele maritime

Avocatul Alinei Bica a cerut, vineri, instanţei, ca şedinţa să fie secretă, precizând că fost şefă a DIICOT vrea să fie audiată prin videoconferinţă, fiind în imposibilitatea de a veni în ţară, informează Mediafax.

Apărătorul a menţionat că Bica este refugiat în Costa Rica şi a cerut date privind aplicarea protocolului.

Instanţa supremă a decis, ulterior, amânarea termenului din dosarul Alinei Bica până pe 16 mai, dispunând solicitarea de informaţii de la DNA privind modalitatea în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în acest caz. Judecătorii spun că Bica nu e refugiat în Costa Rica.

“Doamna Bica are statut protejat şi este refugiat în Costa Rica. Reşedinţa sa este acum este în San Jose”, a spus avocatul în sala de judecată.

Alina Bica ar refugiat din luna ianuarie, avocatul ei prezentând documente pe care le-ar fi luat de la jurnalista Sorina Matei, căreia Bica i le-ar fi trimis traduse, potrivit celor spuse de avocat în sala de judecată.

Avocatul Alinei Bica a solicitat ÎCCJ transmiterea unei adrese la DNA prin care să se ceară informaţii referitoare la aplicarea protocolului SRI-Parchetul General în cazul ei. Mai exact, apărătorul cere să afle daca ofiţerii SRI au făcut acte în acest dosar, solicitând în acest context amânarea şedinţei de judecată.

Avocatul Alinei Bica a susţinut că fosta şefă a DIICOT se află în imposibilitatea de a veni în România, din cauza unei leziuni de coloană lombară, cerând astfel audierea prin videoconferinţă, dând exemplu lui Sebastian Ghiţă.

Acesta a precizat că urmează să aibă o intervenţie medicală, iar trei luni nu poate călători cu avionul.

“S-au desfiinţat cursele maritime, singurele sunt de marfă. Nu sunt vase de croazieră care să traverseze acum oceanul. De aceea nu a putut să vină în faţa dumneavoastră. (..) Doamna Bica va cere să fie audiată prin intermediul videoconferinţei, aşa cu s-a întâmplat cu cel din Serbia”, a spus avocatul Alinei Bica în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererilor, precizând că documentele depuse nu demonstrează că se află în imposibilitatea de a călători, menţionând că se urmăreşte tergiversarea cauzei.

“Această stare de sănătate a fost invocată din decembrie 2017. Recomandarea medicală iniţială a fost tratament cu analgezice. De atunci nu au mai apărut modificari. Ea a solicitat să dea o declaraţie suplimentară. Între timp, Alina Bica a plecat din ţară. Demersurile acesteia urmăresc tergiversarea cauzei”, a spus procurorul DNA.

Instanţa supremă a decis, vineri, amânarea termenului din dosarul Alinei Bica până pe 16 mai, dispunând solicitarea de informaţii de la DNA privind modalitatea în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în acest caz. Judecătorii spun că Bica nu e refugiat în Costa Rica

ÎCCJ constată că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezenţă. (..) ÎCCJ constată că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019.

Judecătorii au respins cererea de secretizare a şedinţei, însă au admis transmiterea unei adrese către DNA pentru comunicarea modului în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în această cauză.

Alina Bica este judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de membru în comisia ANRP.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă