13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDatoriile Greciei, bomba cu ceas a Europei: Euro şi bursa tremură

Datoriile Greciei, bomba cu ceas a Europei: Euro şi bursa tremură

Îngrijorările pentru criza datoriilor externe ale statelor europene au creat efecte negative pentru evoluţia euro în raport cu dolarul, iar bursele se află în a treia săptămână de scădere, aşteptând cu teamă un anunţ din partea Greciei, privind o eventuală resetare a termenului datoriilor, ceea ce ar echivala cu incapacitatea de plată.

Zona euro se află sub presiune maximă după rezultatul alegerilor din Spania, unde alegătorii s-au împotrivit guvernării lui Jose Luis Zapatero, care tăia cheltuielile şi provoca şomaj, scriu comentatorii de la fxstreet.com. Aceasta este însă doar cea mai recentă veste proastă dinspre Europa, care face să tremure pieţele financiare internaţionale şi depreciază moneda euro: ratingul de credit al Italiei a fost retrogradat de la stabil la negativ, iar viitorul economic al Belgiei nu este privit nici el cu ochi buni.

Cel mai mare pericol îl constituie însă posibilitatea ca datoriile Greciei să devină „default”, adică ţara să se declare practic incapabilă să-şi mai plătească datoriile. Grecia a ajuns cu ratingul datoriei pe termen lung la B+, adică cu patru nivele sub gradul de investiţie (garanţia că vor fi plătite înapoi la timp), iar extinderea maturităţii bondurilor din Grecia pare să fie garantată. Bursele europene şi cea americană au căzut pentru a treia săptămână consecutiv din această cauză, iar rapoartele economice dezamăgitoare au contribuit la ideea că redresarea globală a economiei dă rateuri.

Indiferent de cum va arăta o restructurare a datoriilor Greciei, ea va afecta ratingurile de credit ale altor state europene din zona euro şi va duce la degradarea băncilor greceşti, a explicat agenţia Moody’s, conform Wall Street Journal şi Reuters. Restructurarea datoriilor ar putea lua forma unei reprofilări selective a datoriei sau a cumpărării voluntare de datorii la discounturi mari.

„Impactul total asupra pieţelor de capital din Europa ar fi greu de prezis şi cu atât mai greu de controlat. Prăbuşirea va avea implicaţii asupra bonităţii de credit (şi deci asupra ratingurilor) emiţătorilor (de bonduri, practic statele care au împrumutat Grecia) peste tot în Europa”, se arată într-un raport Moody’s.

“Orice s-ar întâmpla, va fi destul de destabilizator. Credem că cel mai probabil (în cazul scenariului de incapacitate de plată a Greciei) va fi o polarizare a ratingurilor din Europa”, a spus Al Wilson, şeful Moody’s pe zona creditelor pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, pentru Wall Street Journal.

“Se pare că, cu cât se prelungeşte starea de nesiguranţă care afectează Grecia, cu atât este mai mare tentaţia din partea şi a Greciei, şi a autorităţilor din zona euro (…) să permită Greciei să intre în incapacitate de plată”, a mai spus Wilson.

Grecia a anunţat luni măsuri fiscale care ar urma să reducă deficitul bugetar cu 6 miliarde de euro, la 7,5% din PIB, precum şi planuri de a accelera privatizările, pentru a-şi convinge creditorii că îşi va plăti datoria fără să o restructureze. Grecia trebuie de asemenea să convingă FMI că îndeplineşte condiţiile pentru a primi tranşa de împrumut de 12 miliarde de euro din iunie.

Cele trei mari agenţii de rating – Moody’s, Fitch şi Standard&Poor’s, au avertizat că până şi cea mai mică formă de restructurare a datoriilor Greciei echivalează cu incapacitatea de plată.

De asemenea, o restructurare a datoriilor Greciei ar lovi prin ricoşeu Portugalia şi Irlanda, state şi aşa aflate în mare dificultate şi beneficiare de pachete internaţionale de bailout. Chiar dacă nu sunt la fel de împovărate ca aceste două state, Spania, Italia şi Belgia ar avea şi ele de suferit, a avertizat expertul de la Moody’s.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă