29.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Daniel Dăianu, BNR: România ar putea adera la euro în următorii opt ani, dar şi zona euro are nevoie de îmbunătăţiri

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a declarat că România ar putea fi în măsură să adere la zona euro în următorii opt ani, dar la rândul său zona euro are nevoie să își îmbunătățească modul în care funcționează, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"În contextul unei îmbunătățiri a modului de funcționare a zonei euro, credem că am putea adera la euro în prima parte a următorului deceniu. Vrem să aderăm la zona euro. Credem în proiectul european", a declarat Dăianu la un eveniment găzduit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit studiului "România și aderarea la zona euro", prezentat marți, la București, de Daniel Dăianu, dacă România ar păstra ritmul mediu de creștere de 5% pe an în mod sustenabil, ar putea atinge nivelul de 75% din media zonei euro abia în 2024.

"România nu este pregătită să adere la zona euro, iar cei care spun că în cazul în care am fi invitați ar trebui să intrăm dau dovadă de gândire simplificatoare și care denotă neînțelegere a problemelor cu care ne-am confrunta", a declarat, marți, Daniel Dăianu la conferința "Perspectivele aderării României la zona euro în contextul Cărții albe privind viitorul Europei", organizată de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

Ultima oră
Pe aceeași temă